„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lakner: A luxusjacht, amelyen Szijjártó nyaralt, a miénk is

19/08/2020 18:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Szijjártó Péter luxusjachtos nyaralásától indultunk Lakner Zoltán politológussal, és a NER gazdasági működéséig jutottunk, megemlítve közben, hogy talán azért nincs elég nagy felháborodás, mert egymást érik a korrupciós botrányok. Szerinte – ironikusan fogalmazva – Szijj László milliárdos jachtja a miénk is, mert közpénzről van szó. Nem tudná megmondani, hogy mindennek a tulajdonosa Orbán Viktor-e, de a NER-lovagok az ő akaratából tartanak ott, ahol.

2020. augusztus 19. Megbeszéljük / részlet, Lakner Zoltán (20.08.19.)
17:29
00:00

Lakner Zoltán politológust, a Jelen című folyóirat főszerkesztőjét kérdeztük a külügyminiszter jachtozásához kapcsolódóan az új magyar tőkés rétegről, amely műsorvezetőnk megfogalmazása szerint Orbán Viktor bizalmából nagyon gazdag lett, rátette a kezét bizonyos közjavakra. Most láttuk Szijjártó Pétert egy száz- vagy kétszázmilliárdos vagyonú oligarcha luxusjachtján az Adrián, és úgy tűnik, ezeket a javakat úgy használják a kormány tagjai, politikai vezetők, mintha az övéik lennének. 

Lakner Zoltán ironikusan úgy fogalmazott: ez a jacht a mi jachtunk, mert ezek közpénzek. Azért kell óvatosan bánni a nemzeti tőkés kifejezéssel, mert tőkés alatt vállalkozót értünk, aki kockázatot vállalt, a saját tudását mérette meg, a saját pénzét vitte vásárra, és versenyben dőlt el, hogy amit ő tud, az hasznos-e vagy sem. Lehet ezt úgy szabályozni, hogy egy kormány nagyobb teret enged a hazai vállalkozásoknak és segíti őket a nemzetközi termelési láncokban jobb helyre kerülni, de itt egyáltalán nem erről van szó. Inkább helytartói rendszer fennállásáról beszélhetünk, ki vannak osztva a szerepek, a „hűbérbirtokok” bizonyos szereplőknek, akik a saját területükön átfolyó forrásokkal nagyjából azt csinálnak, amit akarnak, leginkább abban jók, hogyan lehet átpumpálni a közpénzt magánpénzzé.

Azt nem tudná megmondani, hogy mindennek a végső tulajdonosa Orbán Viktor-e, de mégiscsak ez a dolog lényege, mert az autoriter politikai rendszerben ezek az emberek pozíciójukat Orbán Viktor akaratából érik el. Szerinte ez a Szíjj, Garancsi, Mészáros-generáció már a második garnitúrája a NER-klientúrának (ők nem oligarchák, ugyanis az oligarcháknak van önálló akaratuk – fogalmazott). Ők pont azt a szisztémát képviselik, hogy hogyan ne egy kvázi társuralkodó kezében összpontosuljanak az erőforrások, hanem legyenek szétosztva, mégis egymásba mosódik a köztulajdon, a kormányzati akarat és a törvényi felhatalmazás ezzel a „meglehetőségen szégyentelenül használt magánvagyonnal”.

Ezt azzal egészítette ki, hogy a beáramló európai uniós pénzek jelentős részben a klientúra építésére szolgálnak, és nem innovatív gazdaság épül, hanem tényleg lebetonozzák a fél országot (amivel egyébként rengeteg pénzt lehet termelni és formálisan a GDP-t is növeli), ami azt is jelenti, hogy mások nem jutnak forrásokhoz, kiszorulnak a piacról. Láttunk már olyat az elmúlt tíz évben, hogy komplett iparágakat egy éjszaka vagy egy-két nap alatt átjátszottak klientúrakézbe, például a szerencsejáték-iparban 48 óra alatt történt ez.

Lakner Zoltán
 
Lakner Zoltán
 

Lakner Zoltán sem gondolja, hogy van valami telekkönyvi szuperkivonat, amelyen csak Orbán Viktor neve szerepel, de a személyes vagyonosodásról elég keveset tudni, és része a rendszernek, hogy vannak konkrét vagyonelemek, amelyek közvetve vagy közvetlenül politikai szereplők által mozdíthatók meg. Jelezte: az öt évvel ezelőtt elhunyt Ferenczi Krisztina is ezt kutatta, a BBC pedig készített egy dokumentumfilmet Vlagyimir Putyin vagyonosodásáról, és egyetlen kastély példáján mutatták be, hogy vannak személyes vagyontárgyak, amelyek úgy vannak végső soron az elnök nevén, hogy nem teszik ki a kirakatba őket. De ha oknyomozással utánajárnak, nem marad más magyarázat a tulajdoncserékre, mint az, hogy a legfelső hatalom igenis rendelkezik vagyonelemekkel. Ez nem átlátható rendszer, közadatokat nagyon nehéz kérni, de a személyes gazdagodás és annak politikai átkötése nyilvánvalóan létezik, méghozzá felmérhetetlen léptékben – vélekedett a politológus. Műsorvezetőnk megjegyezte: csak kormánydöntés kellett, hogy a letelepedési kötvényekből 100 milliárdos offshore-bevétele legyen Habony Árpád és Rogán Antal köreinek, amelyek aztán nem tudni, hogy adózzák le ezt a hasznot.

Azért vannak bajban a politológusok és újságírók – mondta Lakner Zoltán –, mert olyan sok ügy van, hogy egyik botrány éri a másikat, és nehéz az egészet egyben látni, pedig a logika mindenütt ugyanaz. Egy jachtos téma sokkal látványosabb, mint az, amikor erre szakosodott újságírók bemutatnak nagyon bonyolult cégadatokat – tette hozzá.

A Policy Solutions felmérése szerint a kormánypárti szavazók is tudják, hogy nagy a korrupció, de ők valamivel elrendezik magukban, vannak más okok, amelyek miatt mégis a Fideszt választják. Lehet, hogy a korrupció érzékelése lassan halmozódik: fél percenként nem háborodnak fel rajta, mert a politika részének érzik, de ha összekapcsolódik egy másik üggyel, akár egy jachton fényképezkedéssel, amelyhez erősebb érzelmeket társítanak, akkor ennek a feszültségnek lehet politikai hatása.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Megbeszéljük...
2020. augusztus 19., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György