„Klubrádió
Hetes Stúdió

Lajstromba vették a kétfarkúak a XII. kerület jobb sorsra érdemes épületeit

10/08/2020 18:20

| Szerző: Klubrádió/pj

A MKKP hegyvidéki önkormányzati képviselője, a párt elnöke Kovács Gergő végigjárta a kerületet és megnézte, milyen állapotban vannak a védett épületek - mindezt fotókkal is dokumentálta.

2020. augusztus 08. Hetes Stúdió-részlet (2020.08.08. Kovács Gergő)
08:40
00:00
A kerület tele van régi műemlékekkel, amiknek a tulajdonosai törvényileg kötelezettek arra, hogy megvédjék ezeket az ingatlanokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy fel kell újítani azokat, csupán egy olyan karbantartást várnak el, ami egyfajta állagmegóvás. Nem várnak csodát, de olyan alapfeltételeket kell biztosítani, hogy ne ázzon be az épület, vagy hogy a hiányzó ablakok legyenek bedeszkázva azért, hogy ne mehessen be bárki az épületekbe. Ha ezt egy tulajdonos nem teszi meg, akkor az állam vagy az önkormányzat ezt megteheti - és behajthatja ennek az összegét a tulajdonoson. Ez pedig azért is lehet megoldás, mert többnyire nagy értékű ingatlanokról van szó, melyeket jelzáloggal lehet terhelni.

Körülbelül 20 ilyen problémás épületet találtak a MKKP passzivistái, ennek harmada önkormányzati tulajdon, és van köztük olyan is, amit nemrég adtak el. Például egy olyan, amit hagytak lerohadni, majd az MSZP-s Tóth Csaba ügyvédje vásárolt meg - nyomott áron. Vagy ott van a Szilasi úton az a régi tündérhegyu pszichiátria, amit Farkas Flórián egykori sofőrje vett meg pár éve állami hitelből, és folyamatosan pusztul le.

Az egykori tündérhegyi pszichiátria épülete
 
Az egykori tündérhegyi pszichiátria épülete
 
A kép forrása: MKKP
 

A kerület vezetése nem nagyon partner abban a munkában, amit most Kovács Gergő visz. De azt a rendeletet, amit nem tartanak be, az önkormányzat hozta, de hogy milyen okok vannak e mögött, azt ő sem tudja. Pedig nem hatalmas összegekről lenne szó, az ablakokat kellene befedni OSB-lapokkal vagy deszkákkal, a beázásokat megszüntetni - ezek 1-2 milliós összegeket tesznek ki műemléképületeknél. Viszont a legtöbb ilyen épület nincsen szem előtt, és valószínűsíti, hogy ezért nem olyan feltűnő, ha az önkormányzat nem erre költ.

Az épületek egy része totálisan rom vagy nagyon rossz állapotú, de úgy tekintenek ezekre, mint olyan ingatlanokra, amiknél a telek nagyon értékes, és ha ezek az épületek összeomlanak, akkor nagyot lehet ezekkel keresni. Svábhegyen egy ezer négyzetméteres telek a százmilliós értéket is eléri, és már meg is jelentek ingatlanbefektetők a kerületben.

A MKKP passzivistái ugyan sok problémát megoldanak, de műemlék épületek megóvása és felújítása talán mégsem az ő dolguk lenne - mondta Kovács.

Hetes Stúdió
2020. augusztus 8. szombat 15:00
Műsorvezető: Neuman Gábor
Szerkesztő: Bálint Judit