„Klubrádió
Megbeszéljük...

L. Simon hitet tett az erőközpont mellett

16/05/2019 06:49

| Szerző: Klubrádió

Lelkesen támogatja a Petőfi Irodalmi Múzeum fejlesztését célzó koncepciót L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő. Az intézményt a kormányzat „irodalmi erőközponttá” alakítaná.


2019. május 15. Megbeszéljük / részlet, L. Simon László (19.05.15.)
22:16
00:00
A képviselő, aki az országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke is, úgy fogalmazott: adja az isten, hogy több olyan közgyűjteménye legyen Magyarországnak, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), amely kellő forrással, szellemi háttérrel, politikai lobbierővel rendelkezik és a magyar kultúra ügyét szolgálja. Hozzátette: örül, ha Demeter Szilárd, író kollégája (a múzeum nemrég kinevezett igazgatója), akit húsz éve ismer, ezt meg tudja valósítani, mert ez a magyar kultúra ügyének, a magyar íróknak is jó lesz.

„Szilárdban megvan az elkötelezettség és van mögötte kormányzati támogatás, Baán László [a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget-projekt miniszteri biztosa – a szerk.] is ezt csinálja a maga területén” – mondta a korábbi kultúráért felelős államtitkár.

L. Simon, Bolgár György műsorvezetővel vitázva, azt is mondta, ha a riporternek attól vannak félelmei, hogy egy magyar múzeum magyar értékeket akar képviselni, az szerinte baj. Bolgár erre úgy reagált: ezt evidensnek tekinti, attól viszont tart, hogy a kormány ízlésének, ideológiájának megfelelő művészetet támogatják majd.

A fideszes politikus szerint azonban a PIM nem, vagy nemcsak a kortárs írókról szól, hanem közgyűjtemény, amelynek megvannak a maga törvényben rögzített feladatai, másrészt „nincs bal- vagy jobboldali szerelmi költészet”.

Megjegyezte, egyedül azzal kapcsolatban szkeptikus, hogy Országút címmel országos kulturális és közéleti lapot indítanának a PIM alá betagolva. L. Simon szerint a nyomtatott médiumok leáldozásának korában nem biztos, hogy papíralapú folyóiratot kell létrehozni.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Megbeszéljük...
2019. május 15., szerda, 16.35
Műsorvezető: Bolgár György