„Klubrádió
Tudatos.hu

Kütyüvilág

15/12/2019 11:05

| Szerző: Klubrádió

A Tudatos.hu szombati adásában a kütyükkel foglalkozunk. Adásunk első felében Neuman Gábor vendége volt Dr. Bernschütz Mária generációkutató, akivel az újkeletű jelenségről, a fear of missing out-ról beszélgettünk. Velünk volt még telefonon Dr. Miklósi Ádám az ELTE Etológia Tanszékének vezetője, őt az etorobotika mostanában szárba szökkenő tudományáról kérdezte a műsorvezető.

2019. december 14. Tudatos.hu (2019. december 14., szombat 14:00)
52:20
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

A fear of missing out egy pár éves jelenség, magyarra talán így lehetne lefordítani: félelem, hogy lemaradunk valamiről. Az Y- és Z-generációk élete már elképzelhetetlen okoseszközök, és a közösségi oldalakon aktív jelenlét nélkül, az alfa-generáció pedig szó szerint beleszületett a kütyüvilágba. Nem csoda hát, hogy a mai tized- és huszonévesek szinte fizikai fájdalmat éreznek, ha okostelefonjuk nincs a kezük ügyében, és nem csekkolhatják percenként a képernyőn, hogy mit csinálnak éppen a barátaik. Dr. Bernschütz Mária egyetemi oktatóként is nap mint nap szembesül ezzel, azonban szerinte okosabb, ha fejcsóválás helyett megtanulunk együtt élni a fiatalabb generációk szokásaival.

 
 okostelefon, fiatalok (kép: flickr.com)
 


Neuman Gábor az etorobotikáról kérdezte dr. Miklósi Ádámot az adás második részében. Magyar kutatók vetették fel először a Computers in Human Behaviour című szaklapban, hogy az emberek könnyebben elfogadják a robotokat akkor, ha azok kutyákhoz hasonló viselkedést és „érzelmeket” mutatnak. Az ember-robot kapcsolat kiváló modellje lehet az a szociális interakció, ami kutya és ember között jön létre - mondta el az etológus. Hogy hol tart most a kutatás, és mit tudnak az első prototípusok, erről is beszélgettünk.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay.com

Tudatos.hu
2019. december 14., szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor