„Klubrádió
Reggeli gyors

Kunetz szerint a helyreállítási terv egészségügyi része a lopást alapozza meg

20/10/2021 10:55

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

A kormány már futó egészségügyi programokra is igényelt pénzt a Helyreállítási Alapból, sőt van, hogy duplán finanszírozna eseteket. Szakértői anyagban értékelte Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, aki szerint az egész megint csak a lopást alapozza meg.

Kunetz Zsombor egy civil szervezet felkérésére tanulmányt írt a kormány Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének egészségügyi vonatkozásairól, ami szerinte arról szól, hogyan lopjuk el az uniós forrásokat. (A beszélgetés a lejátszóra kattintva 1:16:13-tól hallgatható meg)

2021. október 20. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. október 20., szerda 09:00): Lázár Domokos
53:44
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Az EU-s helyreállítási alapból bruttó 1100 milliárd forintot, (nettó 857 milliárd forintot) költene egészségügyre a kormány. "Nem aprópénzről van szó, az egészségügy évente kétezer milliárdból gazdálkodik" - mondta a Reggeli gyorsban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

Szerinte a kormányzat Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében összességében az van, hogy "össze-vissza szedtek, lopkodtak ötleteket, címszavakat, de a tervet nem tudták tartalommal megtölteni, nincs koherens koncepció, úgy tűnik az egész csak ötlethalmaz. Példaként említette a helyreállítási tervben említett praxisközösséget, amit Kincses Gyula már 20 éve javasolt. Ehhez képest a praxisközösségek létrehozás "felháborító módon történt"

A háziorvosok júliusban kaptak egy e-mailt, felhívást, hogy hozzanak létre praxisközösséget. "Megbízták őket, hogy hozzák létre", de sem irányításról nem gondoskodtak, sem az igényeket nem mérték fel. Holott más az igénye egy borsodi mélyszegénységben élő településen lévő háziorvosnak, mint az újlipótvárosinak, mondta.

dr. Kunetz Zsombor
 
dr. Kunetz Zsombor
 

Ugyanebben az anyagban a hálapénz kivezetésére is kért pénzt a kormány, miközben ugyanaebben az anyagban arról írnak, hogy azt már kivezették. Kunetz szerint erre még ráfoghatják, hogy utófinanszírozás, mivel Magyarország eddig nem kapta meg a helyreállítási alap pénzei, ezért hitelt vett fel, hogy áthidalja a jelentkező hiányt.

Kunetz a legfelháborítóbbnak azt nevezte, hogy az anyagban szándékosan megpróbálják összeugrasztani az egészségügyi dolgozókat, ugyanis az említett béremelést csak az orvosok kapták meg, "a szakdolgozók számára az nem emelés, ami történt". Erre a kormányzat leírja, hogy az egészségügyi szerződések megváltoztatása miatt kilépett 4 ezer egészségügyi dolgozó béréből tudták finanszírozni az orvosok béremelésének egy részét, ezért erre kértek 300 milliárdot, holott Kunetz szerint az nem is került ennyibe, csak a felébe. Az adók és járulékok miatt ez a költségvetésnek csupán 148 milliárd forint kiadással járt.

És azt is leírja a tervben a kormányzat, hogy a humán erőforrás stabil, miközben folyamatos az elvándorlás, most éppen a kötelező oltás miatt távoztak többen.

A tervben említett távdiagnosztikai rendszerre Kunetz szerint igazából tényleg nagy szükség lenne, ez a doktorinfo, ami a terv szerint úgy történne, hogy a 65 éven felüliek alanyi jogon egy olyan kütyüt biztosítanak, ami olyan mint egy mobiltelefon, csak bővített funkcióval. De arra nincs válasz, hogy annak az 1,8 millió 65 év feletti embernek az életjeleit, hol és kik fogják folyamatosan végig kísérni, és ha baj, van, akkor majd valamit csinálni. "Olyan, mintha a Holdraszállást terveznénk, miközben a biciklire is várólista van".