„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kuncze Gábor: Semmi nem indokolja Áder megfigyelését, hacsak nem a halak jelentették, hogy a tavak körül ólálkodik horgászbottal a kezében

14/12/2021 16:44

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sokkal inkább a TEK és a köztársasági elnök személyét védő testület közti feszültségről van szó, mint arról, hogy Ádert emberein keresztül figyelnék meg – véli Kuncze Gábor. A volt belügyminiszter a Pegasus kémszoftver felhasználásával kapcsolatban azt mondta, hogy valakinek érdeke mindenkiről mindent tudni, de a kérdés, hogy kinek jelent, és ki áll e hierarchia legfelső fokán.

2021. december 14. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. december 14., kedd 09:00): Kuncze Gábor
35:52
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre, Mérő Vera Szerkesztők: Bálint Judit, Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bálint Judit, Herskovits Eszter

A Direkt36 hétfőn megjelent cikke szerint Áder János köztársasági elnök és családja legközelebbi testőreit is megfigyelhették a Pegasus kémprogrammal. Kuncze Gábor volt belügyminiszter és a Klubrádió egykori műsorvezetője volt a Reggeli gyors vendége, aki az esett több furcsaságára is felhívta a figyelmet.

"A titkosszolgálatok közt mindig is volt versengés." Az eset Kuncze szerint annyiban más, hogy a köztársasági elnök védelmét biztosító szervezet nem titkosszolgálat, hanem egy meghatározott feladatkörrel bíró rendészeti csoport. A helyzet így nagyon furcsa, mert nem a megfigyelés a feladatuk.

Korábban a Köztársasági Őrezred feladata volt nemcsak a köztársasági elnök, hanem többek közt az országgyűlési elnök védelmének ellátása.

Amikor a feladatkör átkerült a TEK-hez, a köztársasági elnök védelmét ellátó személyekkel szemben új elvárásokat támasztottak. Rendszeresen le kellett adniuk a menetleveleket, és nemcsak szolgálati idejükről, hanem minden szabadidős elfoglaltságukról is be kellett számolniuk. Ez olyan konfliktushoz vezetett, amelynek eredményeként Áder saját védelmi szervezetet építtetett ki. Hasonlóan cselekedett Kövér László házelnök, és Matolcsy György jegybankelnök is. Ezt az állapotot igyekeztek a szervek az Áder államfői idejét követő időszakra is biztosítani. Ezt azonban a TEK – melyet a Kuncze által Orbán kedvenc tisztjének nevezett Hajdu János vezet – ezt nem hagyta annyiban.

Kuncze szerint arról lehet szó, nem bíznak meg egymásban a szervek. Azt valószínűtlennek tartja Kuncze, hogy Hajdu különösebben kíváncsi lenne Áder János tevékenységére. Valószínűbb, hogy megbízásra történhetett a megfigyelés.

A dolog mindenképp messzire vezet, hiszen a Pagasus feladata elviekben terrorizmus és súlyos bűncselekmények megelőzésére szolgáló szoftver. "Hacsak a halak nem jelentették fel, mert látták a tavak körül ólálkodni, horgászbottal a kezében, akkor nem tudom, milyen nemzetbiztonságot fenyegető veszélyt jelenthet (Áder), amely indokolná emberei megfigyelését" – foglalta össze kétségeit az ügy kapcsán Kuncze. Másik, ugyancsak valószínűtlen elképzelése szerint "lehet, hogy azt vizsgálták, hogy nem veszítette-e el a töltőtollát, amivel aláírni szokott".

Kuncze Gábor
 
Kuncze Gábor
 

A Pegasus, mint a politika eszköze

A kémszoftvert érzékelhetően folyamatosan használják fel belpolitikai célokra is – véli Kuncze. Abban kevésbé bizonyos, hogy a bűnüldözésre is használják, de erről nem igazán hallottunk. Helyette újságírókat, az ügyvédi kamara elnökét, egy pilótát figyeltek meg.

A rendszer azonban átláthatatlan Kuncze számára. Korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szakszolgálati feladatai voltak a megfigyelések, lehallgatások. E feladatokat vagy igazságügyi miniszteri engedéllyel, vagy bírói engedéllyel végezhették. Nem világos számára azonban, hogy a TEK szerezte be a szoftvert, amelynek van lehetősége ilyen eszközöket használni, vagy Kósa Lajos mondott igazat, amikor igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint a Belügyminisztérium beszerzője volt a Pegasus-szoftvernek. Így lehetséges, hogy "Kósa Lajosnak papírja van arról, hogy hazudik, ezzel mentették fel egy bűncselekmény alól" – hivatkozott Kuncze az ügyészség az ügyben tett feljelentéssel kapcsolatos döntésére. Így az ő szavára nem lehet építeni.

Ha a TEK szerezte be a szoftvert, akkor Kuncze szerint valószínűtlen, hogy a Belügyminisztériumon keresztül jutna el a kérés az Igazságügyminisztériumhoz. Nagyobb valószínűségét látja annak, hogy magasabb körökben kíváncsi valaki. Olyan emberről lehet szó, aki minden fölött szeretne kontrollt gyakorolni, mindenkiről mindent tudni azért, hogy a megfelelő pillanatban olyan embernek adja, akit ez érdekel. Ez azt is jelenti, hogy egyre magasabbra nyúlnak az ügy szálai. Az igazi nagy kérdés, hogy ki áll e hierarchia legfelső fokán.

Ezt azért kell felderíteni, hogy senki ne tehessen ilyet a polgárok kárára.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Kuncze Gáborral
2021.12.14., kedd 9:00
Riporter: Dési János