„Klubrádió
Fülbevaló

Közös kasszán él a legtöbb pár

27/08/2019 14:03

| Szerző: Klubrádió

Többnyire annak van nagyobb beleszólása a pénzügyekbe, aki többet keres, de bizonyos költési szabadságot hagyni kell a másiknak is.

2019. augusztus 27. Fülbevaló - részlet 19.08.27. Kelemen Tamás
07:53
00:00

A magyar párok 72 százaléka közös kasszát használ, akkor is, ha van külön egyéni számlájuk is a feleknek, a pénzügyi döntéseket is együtt hozzák meg. Ez derült ki a Budapest Bank megbízásából készített felmérésből. Kelemen Tamás a pénzintézet lakossági számlavezetés termékfejlesztési vezetője ismertette a részleteket a Fülbevalóban.

A közös költségvetés mellett is kell, hogy maradjon bizonyos költési szabadsága mindenkinek, a nők jellemzően a bevásárlást, öltözködést, szépségápolást tekintik saját területüknek, a férfiak a lakással, autóval kapcsolatot beruházásokat, karbantartásokat. A megkérdezettek 27 százaléka már az 5-10 ezer forint közötti költéseket is megbeszéli a párjával. Általában a nagyobb bevétellel rendelkező félnek van több szava a döntésekben. Viták leginkább abban vannak, hogy meddig nyújtózkodhatnak, 20 százalék szokta azt mondani a társának, hogy ne spóroljon annyira.

Külön kasszán azok vannak, akik rövid ideje élnek együtt, vagy egy előző kapcsolatból vannak kötelezettségeik, mint például a gyerektartás. Hatvan év fölötti életkorban már tényleg egy pénztárcából fizetnek. A gyerekek zsebpénzéről többnyire a nők döntenek.

A párok 52 százaléka készít legalább rövid távú költségvetést, illetve tervet, főleg fejben. Ezzel szemben Kelemen Tamás azt javasolja, hogy írásban tervezzenek legalább egy évre, így nem felejtik el a kisebb kiadásokat, amelyeken sokat lehet bukni, és egy év alatt a szezonális hatások is előjönnek. Ami pedig a pénzügyi biztonságot illeti: legalább 6, de inkább 12 havi kiadásnak megfelelő megtakarításnak kellene lennie, hogy a párokat ne érje kellemetlen meglepetés.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Fülbevaló
2019.08.27. 13:00
Műsorvezető: Kovács M. Veronika