„Klubrádió
Reggeli gyors

Közelednek a vakcinák, szaporodnak a kérdések

30/11/2020 11:26

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Még ebben az évben megkezdődhet a koronavírus elleni védőoltás mind Amerikában, mind Európában. Magyarország 12 millió vakcinát kötött le. 

2020. november 30. Reggeli gyors - részlet 20.11.30. Duda Ernő
06:46
00:00

Várhatóan már ettől a héttől lehet jelentkezni a Covid 19 elleni védőoltásra – jelentette be Orbán Viktor. A regisztráció célja, hogy felmérhessék, valójában mennyi vakcinára lesz szükség. Azt hogy mikor érkeznek oltóanyagok, és melyik jön előbb, még nem tudni. A hivatalos közlés szerint az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem készítményéből 6, 5 milliót, a Johnson&Johnson termékéből 4.360 ezret, a Pfizer oltóanyagából 4.439 ezer adagot kötöttek le. Van olyan, amelyikből 2 oltásra van szüksége egy embernek.

Duda Ernő virológus, immunológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora elmondta, hogy az oxfordi oltóanyag vírusalapú, nagy előnye, hogy egy szokásos hűtőszekrényben is stabil marad jó ideig. Vannak RNS-alapú oltóanyagok, létezik olyan is, amelyet mínusz 70 fokon kell tárolni, ez nyilván logisztikai problémát okoz. Bonyolítja a helyzetet, hogy a Pfizer bejelentette: először Amerikába szállít, csak azután Európába. Más gyártóknál az utolsó tesztelési fázisban jöttek elő problémák. 

Felröppentek olyan hírek is, hogy a vakcinák csupán egy évig nyújtanak védelmet. Duda Ernő szerint ezt még senki sem tudhatja. Ha megtörténtek az oltások, onnan kezdve lehet vizsgálni, hogy mennyire tartós a hatás. Most még nem telt el elég idő. A másik aggály, hogy a gazdag országok elviszik az először piacra kerülő oltóanyagot, a kevésbé fejletteknek várniuk kell, a legszegényebbek pedig végképp rosszul járnak. A professzor elmondta, hogy a harmadik világban, tehát a legszegényebb országokban nem olyan súlyos a helyzet. A lakosság átlagéletkora 20-25 év, a fiatalok kevésbé vannak veszélyben, mint az idős emberek. Szokták még emlegetni Indiát, mondván, hogy egymilliárd embert beoltani lehetetlen. Nos, Indiában nem ritka, hogy százmilliókat oltanak be egy-egy akcióban, és ott oltóanyagot is tudnak gyártani, nagy gyógyszergyártók vannak jelen az országban.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2020.11.30. 06:00
Műsorvezető: Szénási Sándor