„Klubrádió
Esti gyors

Közbeszerzés? Magánügy

15/09/2020 11:57

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Fideszes országgyűlési képviselők köré csoportosulnak kisebb cégek, amelyek aztán zokszó nélkül veszítenek a közbeszerzési pályázatokon. Ezért léteznek. A lényeg a látszat.

2020. szeptember 07. Reggeli gyors-részlet/ Interjú, Hadházy Ákos 2020.09.07.
06:02
00:00

Két éve tart a nyomozás -nem mellesleg nemzetbiztonsági adatok felhasználásával- Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselő ügyében– közölte Hadházy Ákos. Szabónak a gyanú szerint köze van egy belize-i offshore számlához, amelyen 1 milliárd 200 millió forint parkol. Továbbá furcsa közbeszerzések történnek a körzetében.

Hadházy Ákos független képviselő úgy véli, hogy a hatvani körzetben is ugyanaz történik, mint számos más fideszes körzetben, például Boldog Istvánéban. Az úgynevezett közbeszerzési pályázatokat mindig ugyanaz a cég nyeri. Mellette indulnak potenciális vesztesek, de azok vagy nem adnak be ajánlatot, vagy ha igen, akkor lehet róluk tudni, hogy tulajdonképpen nem is léteznek. Nincsenek alkalmazottaik, sőt még telephelyük sincs. Csupán a színjátékhoz kellenek, és mindig ugyanannak a fideszes országgyűlési képviselőnek a körzetében tűnnek fel. Még véletlenül sem jelentkeznek más pályázatra, ugyanazon a megyén belül sem.

A közbeszerzési törvény lehetőséget ad arra, hogy ne hirdessék meg az önkormányzatok nyilvánosan a munkát, csak meghívásos alapon. Így kell meghívniuk a majdani veszteseket a körzet országgyűlési képviselőjének sugallatára. Hadházy Ákos szerint fideszes képviselők szemtelenül kérnek, illetve ők maguk követik el a csalást. A recept tisztán látható: irányítottan és összehangolt magatartással korlátozzák a versenyt. Néhány „lázadó” polgármester már nyilvánosan is kimondta, hogy kézi irányítás alatt kell dolgoznia.

Hadházy Ákos dokumentumokkal támasztotta alá állításait, melyek szerint Heves megye 3. számú választókörzetének 18 településén építőipari és energetikai pályázatokra ugyanazokat a cégeket kérték fel ajánlattételre. Olyanokat, amelyeknek referenciájuk nem volt, sőt semmilyen igazolható tevékenységet sem végeztek.

A megyei rendőr-főkapitányság elrendelte a nyomozást, amit Hadházy Ákos eredményként könyvel el, hiszen ilyesmi -hasonló ügyekben- ritkán történik meg.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Komka Péter.

Esti gyors
2020.09.14. 18:00
Műsorvezető: Hardy Mihály