„Klubrádió
Reggeli gyors

Koronavírus: Románia más utat választott a tesztelésben, mint Magyarország

26/03/2020 16:34

| Szerző: Klubrádió

Romániában a tervek szerint Bukarest összes lakóját tesztelik koronavírusra, és ha ez sikerrel jár, az ország többi nagyvárosára is kiterjesztik – mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró, aki szerint ez reményt ad és együttműködésre sarkallja a lakosságot.

2020. március 26. Reggeli gyors / részlet, Parászka Boróka (20.03.26.)
06:18
00:00

Kétirányú az intézkedéssorozat, amelyet Romániában bevezetnek, egyrészt szigorítanak a kijáráson, másrészt kibővítik a tesztelést – mondta Parászka Boróka erdélyi újságíró. Egyelőre kísérleti jelleggel Bukarest teljes lakosságát (ami 1,8 millió ember) tesztelik, és ha ez sikerrel jár, akkor kiterjesztik az egész országra a szűrést. Ennek az előkészítése tart most, és ez reményt ad a többségnek ahhoz, hogy elfogadja a szigorú intézkedéseket. 

Kétmillió tesztanyagot vásároltak Dél-Koreától. Ajtótól ajtóig tartó tesztkampány lesz, hivatalos, erre felkészített személyzet megy házhoz. Ennek a részleteit a napokban dolgozzák ki. A legtöbb gyógyult koronavírusos beteg Temesváron van, ott kezdték el először személyre bontva, nagyon célzottan az intézkedéseket.

Románia különösen nagy veszélyben van, mert egyes becslések szerint egymillió ember jött haza Spanyol- és Olaszországból, ahol a legtöbb áldozata volt eddig a vírusnak (már a kínai adatokat is meghaladva). Vannak egészen riasztó esetek, Suceava városában száz orvos fertőződhetett meg egy rossz intézkedés miatt, és a 17 halálos áldozatból 9 is ott hunyt el – tette hozzá.

Arról is beszélt az újságíró, hogy a 65 év felettieknek van teljes kijárási tilalom, ők naponta két órára léphetnek ki. De őket segítik önkormányzatok, civil szervezetek is. A civil szféra nagyon érzékenyen reagált, Székelyföldön szinte minden városban van segítő szolgálat. Marosvásárhelyt említette, ahol interneten jelentkezhetnek civilek, akik kijárnak, és szigorú feltételekkel (nincs személyes kontaktus) intézik a bevásárlást, gyógyszertárba járást. Az idősek félnek ugyan, de egyre inkább megtanulnak segítséget kérni. Románia harmadik hete él a részleges kijárási tilalom alatt, és Parászka Boróka szerint kezdenek beletanulni az emberek.

Magyarországon eddig 8005 mintavételt végeztek, és Orbán Viktor miniszterelnök tíz napja azt mondta: „Nem akarok itt virológiai kiselőadást tartani, csak jelezni szeretném, hogy olyan a vírus természete, hogy nem tudjuk szűrni, tehát nem lehetséges kiszűrni.”

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép (illusztráció): MTI/Sóki Tamás

Reggeli gyors
2020.03.26. 07:20 
Műsorvezető: Lampé Ágnes