„Klubrádió
Esti gyors

Koronavírus: a pedagógusoknál rengeteg a kérdés, a kormány nem ad igazi választ

15/09/2020 21:57

| Szerző: Klubrádió/szg

Mi lesz a pedagógus táppénzével, ha kontaktkutatás miatt karanténba kerül? Mennyi lesz a bére, mi lesz az osztályával, mikor kerülhet vissza? A maszkhordás, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás hogy valósul meg az iskolákban? – sorolja a kérdéseket a Pedagógusok Szakszervezete. Az Emmi kiadott egy 12 oldalas anyagot, amely megengedő, nem fogalmaz egyértelműen, például osztálykirándulásra menni lehet, de megfontolandó. 

2020. szeptember 15. Esti gyors / részlet, Szabó Zsuzsa, PSZ (20.09.15.)
06:47
00:00

Szokatlanul dühös és kétségbeesett üzenetet tett közzé honlapján a miskolci Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetése. Eszerint négy tanár bizonyult eddig koronavírusosnak, és bár az összes kontaktot leadták a kormányhivatal népegészségügyi osztályának, napok óta semmilyen utasítást nem kaptak, hogy mit kellene csinálniuk – írja a 444

Szabó Zsuzsát, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét kérdeztük a helyzetről az Esti gyorsban. Azt mondta: nagyon sok kérdést kapnak az iskolákból, a pedagógusok félnek, bizonytalanok, és nagyon sok olyan helyzetet jeleznek, amelynek nem szabadna megtörténnie.

Jelezte: a PSZ még augusztus elején megfogalmazott egy tízpontos listát, amelynek teljesítését elvárják az oktatáspolitikától ahhoz, hogy biztonságban legyenek a gyerekek és a tanárok az intézményekben. Ennek része volt az is, hogy havonta teszteljenek minden, köznevelésben és szakképzésben dolgozó pedagógust. Ha ez megtörtént volna, akkor nem kerülhettek volna be koronavírusos tanárok a tantestületbe és nem lett volna elakadás a tanévkezdésben egyes iskolákban. Ugyancsak a tízpontos követeléslistán volt a lázmérés, ez most teljesül, ennek örülnek.

Érettségi - Történelem írásbeli
 
Védőmaszkot viselő diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2020. május 6-án. MTI/Balogh Zoltán
 


De megkeresték a fenntartó Kliket például a táppénz miatt. Ugyanis ha valaki óvodában vagy iskolában kapja el a koronavírust, akkor 100 százalékos táppénzt kap. De mi van, ha kontaktkutatás miatt karanténba kerül? Akkor csak 50-60 százalékra jogosult, és ezt nem tartják igazságosnak, a miniszterelnökhöz is fordultak.

Kérték továbbá a minisztert, hogy határozzanak meg pontos protokollt az iskolákban kötelező eljárásrendről. Például, ha valakit elkülönítenek, mennyi lesz a bére, mi lesz az osztályával, mikor kerülhet vissza? Ha egy beteg gyerek van egy osztályban, mi lesz a többiekkel? A maszkhordás, a kézfertőtlenítés, a távolságtartás hogy valósul meg az iskolákban? Mi van, ha a gyerek családjában van fertőzött, másnap visszamegy az iskolába? – sorolta.

Ezek a kérdések nem tiszták, pedig tudnia kellene a válaszokat szülőnek, gyereknek, pedagógusnak. Szabó Zsuzsa megjegyezte: tudnak olyanról, akitől kontaktkutatásnál megkérdezte az orvos, hogy szeretne-e visszamenni vagy inkább karanténba kerülne. Márpedig az ilyen esetekben egyértelmű utasításnak kellene lennie.

Hozzátette: az Emmi kiadott egy 12 oldalas anyagot, amely megengedő, csak feltételes módban ír sok esetben. Például úgy fogalmaz: osztálykirándulás belföldön lehetséges, de megfontolandó. A PSZ vezetője meg azt gondolja, hogy ebben az időszakban nem szerencsés egy buszba összezárni sok gyereket, elvinni őket egy másik városba. Műsorvezetőnk, Szénási Sándor szerint ez nem megengedő, hanem inkább felelősség-áthárító magatartás.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2020.09.15. 18:35
Műsorvezető: Szénási Sándor