„Klubrádió
Konkrét

Kornis Mihály: Orbánék a csúcsra jutott Kádár gyermekei

15/07/2019 18:16

| Szerző: Klubrádió

A Kádár-kor viszonylag gazdag, de a kortársak számára legalábbis emlékezetes tárgyi kultúrájával és az akkori, valamint a mai rezsim összefüggéseiről is szó volt a Konkrétban. A műsor második felében Kornis Mihály író mondta el véleményét a Kádár-kor .

2019. július 15. Konkrét (2019.07.15. Kornis Mihály-interjú)
00:00
00:00
A Konkrétban először a Kádár-rendszer tárgyi kultúrájáról volt szó, innen tértünk át egy másik témára. Mindez nem független attól az örökölt erkölcskatalógustól, amelyet a korban Kádár János személye jelenített meg, és amelynek tartalma annak utolsó beszéde elhangzásakor mindenki számára egyértelművé lett. Kádárról és utolsó beszédéről, továbbá az örökölt erkölcsi relativizmusról Kornis Mihály íróval beszélgettünk.

A szerző elsősorban a Kádár-kor és a mai orbáni világ közti összefüggéseket hangsúlyozta. Kornis Mihály szerint a negyvenes, ötvenes korosztály, amelyből az ország mai vezetői, a hatalom birtokosai is kikerülnek, tulajdonképpen Kádár gyermekei. Abban az időszakban nőttek fel, akkor tanulták a világot, amikor a Kádár-rezsim a virágjában volt, és ennek máig ható következményei vannak. 

A rendszerváltás idején, amikor a Kádár által létrehozott komfortos börtönnek vége lett, Kádár gyerekei azonnal, már akkor bejelentették igényüket rá, hogy a váltást ők vezényeljék le, és minden az övék legyen. Az író végül 2010-től érezte, hogy bizonyos értelemben visszajött az egykori rezsim világa, Kádár erkölcstelensége és a nép cinkos kompromisszumkészsége. Hozzátette azonban, miközben olyan dolgokban alkusznak meg emberek, amiben elvileg nem szabadna, nem lehet elvárni, hogy megalkuvásra kényszerítő helyzetekben a káros kompromisszum vállalása helyett inkább„öngyilkosok legyenek”.

Kornis arról is beszélt, szerinte Kádár János és Orbán Viktor kiemelkedően tehetséges politikusok, de ettől a történelmi szerepük megítélése nem lesz jobb.

Ha feliratkozik a csatornára, nem marad le rólunk. Kattinton az alábbi gombra - és ha be van jelentkezve Google-fiókjával - máris feliratkozhat.

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Konkrét
2019. július 15., hétfő 15.00
műsorvezető: Böcskei Balázs