„Klubrádió
Esti gyors

Kormány - Budapest. Lesz együttműködés?

23/10/2019 14:21

| Szerző: Klubrádió

Még nem tudni, hogy beváltja-e ígéretét Orbán Viktor, azaz hajlandó-e együttműködni a főváros új vezetőivel.

2019. október 22. Esti gyors - részlet 19.10.22. Vasali Zoltán
06:21
00:00

Úgy tűnik, hogy a kormány egyelőre nem tesz mást, mint bizonytalanságban tartja Budapestet. Attól kezdve, hogy Gulyás Gergely kijelentette, az Orbán-Tarlós megállapodás csak akkor marad érvényben, ha a régi főpolgármester marad, odáig, hogy a miniszterelnök már a választás estéjén együttműködést ígért, sok minden történt. Azóta viszont mindkét fél a legitimációt keresi – véli Vasali Zoltán. Az Idea Intézet elemzője utalt arra a felmérésre, amely közvetlenül a választások előtt jelezte, hogy a fővárosiak kétharmada ligetnek szeretné a jövőben is látni a Városligetet. Erre például hivatkozhat Karácsony Gergely.

A főpolgármester a helyettesek kiválasztásánál egyfajta koalícióra törekszik, Gy. Németh Erzsébet, Tüttő Kata, Kerpel-Fronius Gábor, Dorosz Dávid személyében olyan embereket talált, akik képesek az intézmény-szintű vezetésre. Ám közben még a főpolgármester-helyettesek kompetenciáiról is folyik a vita, vagy legalábbis a gondolkodás.

Orbán Viktor és Karácsony Gergely találkozójáról még nincsenek konkrétumok, nem tudni, hogy lesz-e ilyen egyáltalán, s ha igen, mikor. A miniszterelnök ezzel nem várhat túl sokáig, mert akkor hitelteleníti saját szavait. Közben hírlik, hogy egy tárca nélküli miniszter tartaná a kapcsolatot a kormány és a főváros között. Ennek jóindulatú olvasta azt jelentené, hogy a kormány komolyan veszi az együttműködés szándékát. Kevésbé jóindulatú megközelítésben gondolhatunk az egyetemi kancellárokra is, akik gyakorlatilag átvették az irányítást az intézményekben, anyagi szempontból mindenképpen. Ilyen szerepe is lehet egy leendő tárca nélküli miniszternek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton.

Esti gyors
2019.10.22. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti Iván