„Klubrádió
Vesztegzár - veletek vagyunk!

Kórházban most nem segíthet, de a receptjét megosztja

19/04/2020 11:30

| Szerző: Klubrádió

A játék nélkülözhetetlenségéről beszélgettünk Kárász Eszterrel, aki gyerekszínészként a Szamárköhögés című filmmel vált ismertté, de fiatalkorában szerepelt számos hangjátékában, többek között a Szabó családban is. Az énekes-színésznő jelenleg a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány tagja, és társaival az ország kórházait járva nevettetik meg beteg gyermekek százait.

2020. április 13. Vesztegzár / részlet, Kárász Eszter (20.04.13.)
09:02
00:00

Kárász Eszter felnőttként, a bohócdoktorsága alatt tanulta meg, hogy nincs az a rossz helyzet, amiben ne lehetne megtalálni azt a kincset vagy örömet, amit azután  reménysugárként tovább tudunk magunkkal vinni.

Piros orrú kollégáival együtt húsz éve dolgozik azon, hogy a különösen nehéz kórházi körülmények között is meg tudják mutatni a mindennapok apró szépségeit a betegséggel küzdő gyermek számára. Véleménye, hogy a beteget igen, de a fantáziát nem lehet beszűkíteni egy kicsiny kórterembe. A koronavírus-járvány kitörése óta azonban a kórházak kapui még a nevetéssel gyógyító bohócok előtt is zárva vannak.

Annak ellenére, hogy vannak helyzetek, amikor nehéz megtalálni a jót, vagy mosolyra derülni, és ez néha nála is okoz érzelmi hullámvölgyeket, mégis nagyon pozitív hozzáállású embernek tartja magát.

Jelenleg gyermekeivel ő is megtapasztalja a bezártság okozta feszültséget, amire azonban van gyógyír: rengeteget játszanak, feladatokat, rejtvényeket gyártanak egymásnak, kézműveskedéssel színesítik mindennapjaikat. Számukra most ez a legjobb orvosság, amely átsegít őket a nehézségeken.

Amikor be vagyunk zárva, akár kórházban, akár a mostani helyzetben, korlátozottak az örömforrásaink, de ha nem adjuk fel és kitartóan keressük, szerinte ilyen körülmények között is meg lehet találni a mindennapok apró örömeit.

Kárász Eszter elmesélte, hogy sokszor találkozik nagyon beteg gyermekkel, akik hónapokig vagy akár több ideig kórházi szobájuk fogja, de azt látja, hogy ennek ellenére még ők is elő tudják bányászni a játék örömét. Mert, ha akarjuk, szinte minden helyzetben rá lehet lelni a játék örömére, és így a fantázia birodalma bekeretezheti a szürke hétköznapokat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Vesztegzár – veletek vagyunk!/Interjú Kárász Eszterrel
2020.04.13., hétfő 16:00
Műsorvezető: Sugár Ágnes