„Klubrádió
Klubdélelőtt

Könyvvel könnyebb

17/12/2021 18:20

| Szerző: Kun Zsuzsa/Klubrádió

„Vannak olyan könyvek, amelyek álmodni hívnak, és vannak olyanok, amelyek megmutatják a valóságot.” (Paulo Coelho)

2021. december 18. Klubdélelőtt (2021. december 18., szombat 09:00)
161:28
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa

Nem véletlenül választottuk a szombati Klubdélelőtt műsorához ezt az idézetet. Könyvekről, írókkal, szerzőkkel, könyveket és olvasni szerető emberekkel beszélgetett Kun Zsuzsa.

Bogyay Katalin a Magyar Televízió egykori szerkesztő-riportere, diplomata, író, a Magyar ENSZ Társaság elnöke. Érdekes módon végigkísérte az életét a huszadik század egyik legjelentősebb Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költője, Pilinszky János, akinek idén ünnepeljük születésének századik évfordulóját.

Pilinszky János
 
Pilinszky János
Fotó: Edit Dakos
 

Sal Endre, a Mi magyarok a színpadon című könyvében 51 esendő, olykor hibázó, szeretetre és elismerésre éhes  színészlegenda hétköznapi életének titkaiba avat be. Csak néhány közülük: Bajor Gizi, Bara Margit, Básti Lajos, Bessenyei Ferenc, Bujtor István, Zenthe Ferenc...

Mi magyarok a színpadon 
 
Mi magyarok a színpadon 
 

Moldova György író különös, tőle szokatlan, a Két szerelem című könyvvel jelentkezett a karácsonyi ünnepekre. Hogy mi ihlette a könyv megírására? A felesége halála. Egy interjúban így mesélt róla. „A feleségemet tavaly veszítettem el. Hetvenkilenc esztendős volt, életrevaló asszony, akiről azt hittem, majd ő temet el engem. A daganatos betegség megkínozta, és elvette tőlem. Több mint ötven évig éltünk együtt. Meggyászoltam...”

Moldova György: Két szerelem
 
Moldova György: Két szerelem
 

Orvos-Tóth Noémi három évvel ezelőtt az Örökölt sors című könyvével bebizonyította, nemcsak fantasztikus pszichológus, hanem remek író is. Most itt a folytatás: Szabad akarat a könyvének címe, amelyben központi szerepet kap a pénz, és az, hogy manapság többnyire ezt használjuk, mint mérőeszközt. Márkás autó, drága óra, a vagyon látható jelei.

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
 
Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat
 

Trunkos András zenész, az Omega menedzsere, tizenéves gyerekként, a tévében látta és hallotta először az Omegát, mégpedig a Gyöngyhajú lányt. A hatvanas évek végén járunk, Kiskunhalason. Addig is nagy zenerajongó volt, de ott, és akkor számára felfordult a világ, megpecsételődött a sorsa. Hogyan tovább az Omega nélkül?

Omega
 
Omega
 

Farkasházy Tivadar is új könyvvel jelentkezett: Halálcsoportban, avagy a kistérségi Napóleon eltüntet egy várost. Hogy mit jelent a halálcsoport? Egy labdarúgó Európa-bajnokságot, a covidot, a politika által gerjesztett hazugságtengert.

Halálcsoportban, avagy a kistérségi Napóleon eltüntet egy várost
 
Halálcsoportban, avagy a kistérségi Napóleon eltüntet egy várost
 

Fenyvesi Orsolya költő, műfordító, a Babilon kiadó szerkesztője két könyvet ajánlott a gyerekeknek. Az egyik, a Kerek erdő esztendő, a másik: Láss csodát! 50 természeti jelenség - 50 lenyűgöző történet.

Kerek erdő, esztendő
 
Kerek erdő, esztendő
 
Klubdélelőtt
2021. december 18. szombat 9:00
Szerkesztő-műsorvezető: Kun Zsuzsa