„Klubrádió
Reggeli gyors

Kompromisszummal térítenék el Orbánt a vétótól

26/11/2020 07:12

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Olyan egyezségen dolgozik az EU, amelynek eredményeképpen Magyarország és Lengyelország elállhat a közös költségvetés és pénzügyi mentőcsomag megvétőzásától – erről beszélt Johannes Hahn, uniós költségvetési biztos egy konferencián. Vitába keveredett George Clooney amerikai filmsztár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Macront az illiberális magyar kormányhoz hasonlítják. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

2020. november 26. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit, 2020.10.09.
05:06
00:00

A leendő amerikai külügyminiszter, Tony Blinken apai nagyapja, Maurice Blinken a pogromok elől menekült Oroszországból – idézi a Jewish Telegraphic Agency a demokrata politikust, aki elvált szülei miatt két családot tudhat magáénak, s mindkettőt jellemezte, hogy zsidók is és menekültek is voltak egyszerre. Édesapja, Donald Blinken nemcsak azért a példaképe, mert a légierőknél szolgált a második világháborúban, de azért is mert, mert nagykövet volt. Azt nem tette hozzá, hogy Budapesten. Ellenben apja második felesége, Vera Blinken, aki Tony Blinken mostohaanyja, a kommunista Magyarországról menekült el. A külügyi tárca vezetésére legesélyesebb politikus édesanyját, Juditot tartja a legnagyobb hősnek, mert szerinte Amerika és a világ között a művészeteken keresztül épített hidakat. Blinken bemutatkozó beszédében azonban azt nem mondta el, hogy anyai dédszülei magyar zsidók voltak az Osztrák-Magyar Monarchiában.

 
 Anthony Blinken Forrás: flickr.com
 


Clooney vs, Orbán

Vitába keveredett George Clooney amerikai filmsztár Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – összegzi a színész és a magyar kormányzat között az elmúlt napokban kialakult konfliktus történéseit a Politico brüsszeli portál. Mivelhogy Clooney arra dühre és gyűlöletre figyelmeztetett új filmje kapcsán, amit már ma is megtapasztalhatunk Orbán Viktor személyében. Mire a magyar kormányzat részéről a lap szerint butaságnak minősítették Clooney kijelentéseit. (A magyar kormányzati megszólalók úgy állították be a hollywoodi sztár kritikáját, mint ami Soros György politikai szándékainak végrehajtása, illetve, amit nem lehet komolyan venni, merthogy a színész politikai ismeretei korlátosak. Utóbbit Szijjártó Péter külügyminiszter mondta.)

A cikk Clooney válaszából, amit ügynökségén keresztül juttatott el a magyar sajtónak, a Politico azt emeli ki, hogy akkor szégyellte volna magát, ha nem tiltakozik nyilvánosan az orbáni autokrácia ellen. És várja, hogy Magyarország, amely a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott, újra rátalál arra, ami egykor volt.

A cikk azoknak a botrányoknak a felsorolásával zárul, amelyek a magyar kormány miatt aláásták az ország nemzetközi tekintélyét, s amelyek miatt számos uniós eljárást indult ellene.

 
George Clooney
Forrás: Facebook 
 


Megpróbálják megértetni a magyar kormánnyal

Szintén a Politico írta meg, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arra szólította fel Lengyel- és Magyarországot, hogy ne akadályozzák az EU költségvetésének és a helyreállítási alapnak a véglegesítését. Ha bajuk van vele, akkor menjenek panaszukkal az Európai Bíróságra, mert nem késleltethetik a pandémia kellős közepén az uniós pénzek kiutalását. Beszédében az elnök úgy fogalmazott, hogy a támogatások kifizetését a jogállami kritériumokhoz kötni helyénvaló és szükséges is egyszerre. Az elvárások és a büntetési tételek arányban lesznek egymással. Az Európai Bíróság az a hely, ahol ezeket a vitákat rendezni szokták, szerinte a semmittevéssel, a döntésképtelenséggel több millió azonnali segélyre szoruló európai állampolgárnak okoznak kárt.

A Reuters brüsszeli tudósítója pedig arról ír, hogy az uniós intézmények keresik a módját annak, miként értessék meg Magyar- és Lengyelországgal az úgynevezett jogállami mechanizmust, amelytől függenek majd az uniós kifizetések, s aminek eredményeképpen reményeik szerint elállnak majd az érintettek a vétótól. Johannes Hahn uniós költségvetési biztos egy konferencián úgy fogalmazott, hogy dolgoznak egy olyan kompromisszumon, amellyel ezt meg tudják értetni a két fenyegetőző országgal. Hangsúlyozzák, az Európai Bizottság vagy az Európai Parlament által hozott döntéseket az Európai Bíróságon az érintettek megtámadhatják. Így mindenki biztos lehet abban, hogy egyetlen kifogás sem fog önkényes döntésen alapulni, hanem objektív procedúra eredménye lesz.

 
Ursula von der Leyen és Orbán Viktor Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs/MTI 
 
 

Macront az illiberális magyar kormányhoz hasonlítják

Az új Macron-doktrína miatt támadják az Európai Unióban a francia köztársasági elnököt – ír erről a brit bulvár Daily Express. A hetek óta tartó francia tüntetések legutóbbi mozzanata, hogy újságírók vonultak az utcára. Most éppen azt vetik Emmanuel Macron szemére, hogy kezd olyan illiberális lenni, mint a magyar kormány. Az új nemzetbiztonsági törvényben ugyanis szerepel, hogy ne lehessen az intézkedő rendőrökről fényképet közölni a sajtóban. Az újságírók szerint ez a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát sértő intézkedés, nem tudják munkájukat végezni.

Újabb ukrán-magyar csörte

Az ukrán-magyar diplomáciai csatározás újabb fejezetéről számol be egyre több ukrán lap, a Kijev Posttól az Ukrainian Newsig. Arról, hogy kedden nem engedték be Ukrajnába a határőrök Grezsa Istvánt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost. Ami már a második hasonló eset azóta, hogy az ukránok a magyar kormányt az októberi helyhatósági választásokba való beavatkozással vádolták meg. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette az ukrán nagykövetet, akinek átadta tiltakozó levelét. Az ukrán válaszlépésről egyelőre nem számolnak be a lapok.

Győri hallgató szenzációs eredménye

A holland TelecomPaper portál pedig arról a magyar szenzációról számol be, hogy a győri Széchenyi István Egyetem villamosmérnök-hallgatója 5G-s rendszeren keresztül továbbított nagy felbontású mellkasi röntgenfelvételt, aminek nagy jövője van a távdiagnosztikában.

Reggeli gyors/Külföldi lapszemle
2020. november 26., csütörtök 07.00
riporter: Csernyánszky Judit








És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.

Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.

Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás