„Klubrádió
Esti gyors

Kökény Mihály: Orbán vakcinaversenyben akar nyerni

9/04/2021 01:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Magyarországon bevezett védettségi igazolvány körül sok a gyanús eset. Kökény Mihály szerint az egész kapkodás annak tudható be, hogy a kormány minél előbb nyitni akar, akár a riasztó adatok dacára is. A volt egészségügyi miniszter úgy véli, hogy ezzel akarja a kormányfő megnyerni az "oltási versenyt".

2021. április 08. Esti gyors - részlet 21.04.08. Kökény Mihály
06:30
00:00

Különböző anekdoták terjednek a védettségi igazolványokról. Például olyanok is megkapták az okmányt, akik semmilyen orvosi vizsgálaton nem estek át. Mindeközben az állami média mintha azt sugallná, hogy aki megkapta az első oltást, annak nyugodtan el lehet az igazolványt, mert ez már a védettséget jelenti.

Kökény Mihály, volt egészségügyi miniszter úgy látja, hogy egyrészt komoly logisztikai problémák vannak az igazolások kiállítása és kézbesítése körül. "Ilyet már az oltás megszervezése idején is láttunk" – tette hozzá. Másrészt – és ezt sokkal nagyobb problémának tartja a politikus – a kártya hamis biztonságérzetet kelthet. Birtokosa pedig könnyen gondolhatja azt, hogy rá már nem vonatkoznak a szigorú járványvédelmi szabályok, noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra figyelmeztet, hogy a fertőzés veszélye nem múlik el az oltással, ami egyébként sem hat azonnal és az első dózisban. Amennyiben a védettség kialakul, a beoltott személy lehet hordozó, ha nem is betegszik meg. Kökény szerint azért sem szerencsés lazább szabályokat biztosítani az oltottak számára, mert azzal diszkriminálnák azokat, akik még a vakcinára várnak.

 
Vakcina
Pixabay
 

Arra is kitért Kökény, hogy a magyar védettséget igazoló okmányban szerepelnek ugyan a személyi adatok, az útlevélszám, és az oltás időpontja. Az nem derül ki, hogy melyik dózis beadásának dátumáról van szó és azt sem, hogy milyen vakcinával oltották be az igazolvány tulajdonosát. Ez azért is fontos lenne, mert a különböző vakcinák eltérő idő elteltével biztosítanak védettséget. Ezt komoly hiányosságnak nevezte.

A védettségi igazolványnak akkor lenne értelme, ha az egész járványkezelés egységes volna. Erre lehetőséget teremtett volna az uniós eljárási rend.

Azt kevésbé tartja valószínűnek, hogy szoros összefüggés lenne a kormány gyors, a járványügyi adatokat figyelmen kívül hagyó nyitása és az idei évre halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság között, melynek mérkőzései közül 4-et Budapesten terveznek megtartani. Szerinte sokkal inkább arról van szó, hogy a vakcinaversenyben akar nyerni, közben igyekszik elterelni a figyelmet a halálozásokról, az egészségügy túlterhelődéséről.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Kökény Mihállyal
2021.04.08., csütörtök 18:35
Riporter: Hardy Mihály