„Klubrádió
Reggeli gyors

Kivágták az Orbán-ellenes részeket a punkzenekar koncertjéből

27/01/2021 14:27

| Szerző: Klubrádió/szg

Élt az államilag támogatott raktárkoncert-lehetőséggel a Hétköznapi Csalódások punkzenekar, azonban több, Orbán Viktort kritizáló számukat és az ugyancsak kormánykritikus összekötő szövegeket is kivágták a hivatalos verzióból – mondta az énekes, Megyeri Ferenc, akivel Soros feliratú pólóját is le akarták vetetni, de erre nem volt hajlandó. A zenekarral fellépő, bohócot alakító színészt nem sokkal később megverték.

2021. január 27. Reggeli gyors - részlet 21.01.27. Megyeri Ferenc
08:14
00:00

Megyeri Ferenc, a Hétköznapi Csalódások énekese elmondta: száz zenekart jelöltek ki a raktárkoncert-sorozatra fesztivál-és koncertszervezők, az volt a feltétel, hogy legyen legalább három nagy, elmaradt nyári koncertjük. Kicsit meglepődtek, mert meglehetősen rendszerkritikus zenekar, és gondolták, hogy nem lesznek szívesen látott vendégek, de a kritériumoknak megfeleltek.

A Viktor, az Abszurdisztán és a Geciország című számot lejátszották, de teljesen eltüntették a hivatalos verzióból, a velük közreműködő bohóc produkcióját (ő fideszes politikusoktól idézett nagy felháborodást kiváltó mondatokat, ahogy azt a 444-en olvashatjuk) és az ő összekötő szövegeinek nagy részét is kivágták – utóbbiakban Orbán Viktort és a Fideszt kritizálta.

Megyeri úgy tudja, hogy pártemberek figyelték a koncertet a Fidesz részéről. A szervezők le akarták vetetni vele a Soros feliratú pólóját is, de erre nem volt hajlandó. (Végül megengedték, hogy elinduljon a produkció, de a póló is alig kivehető a videón.) Úgy fogalmazott: nem olyan kontextusban beszélnek Orbán Viktorról, mint például Ákos. A Geciországot pedig Simicska Lajos híres kiszólására reagálva írták öt-hat éve.

Csak utána látták, hogy a koncertből kivágták az említett részeket. Aztán két nap múlva a bohócot játszó színészt az otthona előtt, fényes nappal megverték „kétajtós szekrények”. Erre a kormánypárti 888.hu-n Pozsonyi „Bucó” Ádám azt írta, hogy talán csak kitalálták, nincs rá bizonyíték. Megyeri úgy reagált: ilyet nem talál ki senki, ők nem ilyen fondorlatosak, ez megtörtént. „Egyébként hallottam róla, hogy nagyon gyenge kis írás volt, a Bucó szintje” – tette hozzá. (A punkból lett kormánypárti publicista, Pozsonyi Ádám több mint tíz éve így írt a Nobel-díjas Kertész Imréről: „Énnekem már nincsen szinte semmi vágyam / Csak az az egy, hogy Imre Kertészt egyszer szájon vágjam!” – a szerk.)

A többség igazat adott nekik, de volt olyan rajongó, akinek nem tetszett, hogy felléptek a raktárkoncert-sorozaton. Szerintük nem a Fidesz, a „tolvaj kormány” pénze az, amit a zenekaroknak adnak. Pontosan az a különbség a Tankcsapdához képest, ők felvállalják, hogy politizálnak, elítélik a kormányt, és nincsenek szponzorlogók meg zászlók mögöttük (mint Lukács Lászlóéknál a magyar állami olajcég hirdetései). Persze Soros György a kivétel – viccelődött Megyeri Ferenc –, aki amúgy elég fukar, mert csak két pólót küldött nekik.

A punkegyüttes a raktárkoncertért kapott pénzből felvette még egyszer a koncertet, ezúttal már a kivágott számokkal és a bohóc szövegeivel együtt. Ezt január 31-től megtalálják az érdeklődők a legnagyobb videómegosztó portálon és a Hétköznapi Csalódások Facebook-oldalán.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Flickr.com

Reggeli gyors
21.01.27. 7:40
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert