„Klubrádió
Esti gyors

Kiutasítás a semmiért?

22/05/2020 09:11

| Szerző: Klubrádió

A járványügyi zárlat megsértése miatt utasítanának ki egy iráni gyógyszerész hallgatót az országból. Az ügy azonban számos kérdést vet föl.

2020. május 21. Esti gyors-részlet/ Interjú, Hüttl Tivadar 2020.05.21.
05:32
00:00

Két iráni egyetemistáról derült ki a kontaktkutatás során, hogy kapcsolatban álltak fertőzött személyekkel, ezért karanténba kerültek. Két hét után negatív teszttel hagyták el a kórházat, azonban később eljárás indult ellenük. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, Hüttl Tivadar szerint ez egy kampány része is lehet, amelyben iráni hallgatókat akartak bűnbaknak kikiáltani. Az egyik fiatal nőt az eljárásra hivatkozva ki is utasították az országból.

 

Az eljárás abból indult, hogy a rendőrség szerint a két nő –egyébként másokkal együtt- elhagyta a számára kijelölt kórtermet. A gyanúsítottak elmondásuk szerint kétszer hagyták el a helyiséget, egyszer azért, mert másikba költöztették őket, és egyszer azért, mert az idegenrendészeti hatóság embere tartott volna tájékoztatót a folyosón, arra parancsolták ki őket. Továbbá azzal is vádolják őket, hogy megsértették a járványi zárlat rendelkezéseit. Ezeket egyébként nem is ismerhetik, mert csak magyarul közölték velük, ők nem tudnak magyarul, mert angol nyelvű képzésben vesznek részt.

Az idegenrendészeti hatóság a rendőrség megállapításaira alapozva döntött a kiutasítás mellett. A BRFK gyanúját viszont nem tartja megalapozottnak az ügyészség, meg is szüntette a büntetőeljárást, azaz nincs mire elrendelni a kiutasítást, illetve ma már nem volna. Az ügy a bíróságon folytatódik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/ Balogh Zoltán.

Esti gyors
2020.05.21. 18:00
Műsorvezető: Kárpáti János