„Klubrádió
Reggeli gyors

Kiültetné az emberek elé, ott beszéljen fehér poros, lopásokkal hencegő párttársáról Gajda

29/01/2020 18:02

| Szerző: Klubrádió

A választópolgárok szemébe nézve kellene elmondania Gajda Péter kispesti MSZP-s polgármesternek, mit tud a Lackner-féle videóról, nem zárt üléseken – mondta Ferenczi István, helyi LMP-s politikus. Lackner Csaba, volt szocialista politikus, a botrányos felvétel főszereplője arról beszélt a tavaly kikerült felvételen, hogyan lopták szét képviselők a baloldali vezetésű kerületet. A videó kapcsán felállított vizsgálóbizottság elnöke után Gajda is megszólalt a Klubrádióban, szerinte nem sok értelme van a testületnek, legfeljebb annyi, hogy Ferenczi lejárassa a kerületi vezetést. Rengeteg butaság és hülyeség hangzik el szerinte az ügyben, a gyanús ügyeknek nem így kell utánamenni – véli.

2020. január 29. Reggeli gyors-részlet/Interjú, Ferenczi István Gajda Péter (20.01.29.)
14:24
00:00

Nem érti, miért nehezíti Kispest szocialista vezetése a Lackner Csaba-féle videó kapcsán kezdeményezett kerületi vizsgálóbizottság munkáját – mondta Ferenczi István, helyi LMP-s önkormányzati képviselő, aki a testület felállítását javasolta. A politikus szerint úgy tűnik, mintha nem lenne a baloldali többségű kerületi vezetés érdeke a vizsgálóbizottság működése.

A testület megalakítására Ferenczi azután tett javaslatot, hogy a tavalyi önkormányzati választási kampányban nyilvánosságra került videóban az akkor még szocialista képviselő Lackner arról beszél, hogyan lopják szét a kerületet a képviselők. Lackner közpénzek elcsalásáról, önkormányzati pénzek visszaosztásáról beszélt, miközben fehér porral teli zacskót lobogtatott, ezért a rendőrség kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt is nyomozást indított az ügyben. A botrány ellenére Lacknert és a szintén MSZP-s polgármestert, Gajda Pétert újraválasztották tavaly októberben, de Lacknert kizárták a pártból a szocialisták.

Nézzen a választópolgárok szemébe!

Bár a vizsgálóbizottságot a baloldali többségű kerületi képviselő-testület január 27-én megszavazta, a javasolt fél év helyett csak három hónapos mandátummal, nyílt helyett pedig csak zárt testületi üléseket engedélyezett. A testület elnökévé választott Ferenczi szerint egyelőre az sem világos, hogy a zárt ülésekről pontosan milyen információkat hozhat majd nyilvánosságra, attól tart, ebben is nehezíteni fogják a munkáját.

 
 Ferenczi István, Kispest LMP-s önkormányzati képviselője. Forrás: Facebook
 

A bizottság felállításáról tartott szavazás előtt a nyílt ülések lehetősége ellen érvelt a helyi MSZP, DK, Párbeszéd és Fidesz is. Álláspontjuk szerint a nyílt ülések veszélyeztethetnék a nyomozó hatóságok munkáját, mert olyan információk kerülhetnének ki, amelyek nyomok eltüntetésére indíthatják a potenciális gyanúsítottakat – mondta Ferenczi. Szerinte ilyen témák esetén valóban indokolt a zárt ülés, de más ügyekben nem. Például, amikor a testület érintetteket hallgat meg, köztük Gajda Péter polgármestert, akinek a választőpolgárok szemébe nézve kellene elmondania, felismeri-e Lacknert a videón, illetve észrevett-e bármilyen apró mozzanatot az utóbbi években, amely része lehet a videó alapján kirajzolódó korrupciós mechanizmusnak – fogalmazott Ferenczi.

Annyi butaság és hülyeség

Teljesen mást gondol a vizsgálóbizottságról Gajda Péter. A polgármester szerint a testületnek semmi értelme, a gyanús ügyeknek nem így kell utánamenni. „Beszéljünk őszintén, annyi információ, butaság, hülyeség jelent már meg ebben az ügyben az elmúlt időszakban – csak a tények nem jöttek le –, hogy sokan félnek attól, én magam is, hogy ez csak egy kommunikációs játék, semmi más” – mondta Gajda a Klubrádiónak.

Többek közt az is megjelent, mondta, hogy polgármesterként meghosszabbította a kispesti vagyonkezelő vezetőjének szerződését, ami azonban nem igaz, főleg hogy szerinte nem is tehetett volna ilyet. Az szintén a sajtóban közölt „hülyeség”, hogy azért kellett az építési iroda vezetőjének távoznia a kerülettől, mert megemlítették a Lackner-féle videóban. A kolléga ezzel szemben azért ment el, mert az elsőfokú építési hatósági feladatok a kormányhivatalhoz kerültek. Ez volt a távozásának valódi oka – tette hozzá Gajda.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése
 
Gajda Péter, Kispest polgármestereFotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Most már zárják rövidre

A politikus szerint bár rábólintottak a vizsgálóbizottságra, annak nem sok értelme van, legfeljebb annyi, hogy tudjuk, van valamilyen hivatalos kerületi eljárás az ügyben. Úgy véli, a testületnek ugyanakkora a hatásköre, mint egy önkormányzati képviselőnek, semmivel többet nem tud tenni, mint az elnöke, vagyis hogy „odaállhat a Hír Tv és az M1 kamerái elé, és akár minden héten tarthat – ahogy az az elmúlt időszakban is látható volt –, egy sajtótájékoztatót arról, hogy Kispesten valami nincs rendben”. Ezen kívül Ferenczi István megteheti azt is, hogy szerződéseket kér ki, ahogy azt már Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is megtette. A kérdést tehát akár egy hónap alatt is meg lehet vizsgálni, és ahhoz nem kell bizottság – jelentette ki Gajda.

Hangsúlyozta, miután tavaly októberben olyan felvételek jelentek meg, amelyek a kispesti önkormányzatról, illetve róla szólnak, egyből cáfolta a videón elhangzottakat, amelyeket hazugságnak minősített. Ehhez képest a jobboldali sajtó, és részben a független média, azóta is egyfolytában erről beszél, szerinte olyan lejáratókampány zajlik, amelyből nem lehet jól kijönni, hiába cáfol az érintett személy. Ezért mondta, hogy jó, legyen vizsgálóbizottság, de most már zárják rövidre az ügyet, és ne a sajtóban beszéljenek róla. Ellenben a hivatalos vizsgálat rendben van – tette hozzá.

 
 Lackner Csaba és Gajda Péter Forrás: Facebook
 

Gajda nem érti, hogy, az önkormányzati vizsgálóbizottság mit adhat hozzá a hivatalos hatósági vizsgálathoz, azon túl, hogy szerinte néhány képviselő a nyilvánosságot kihasználva a saját népszerűsége növelésére használhatja az ügyet. „Nincs takargatnivalónk, tehát bárki vizsgálódhat, vizsgálja is!, de ne az legyen a cél, hogy erről folyamatosan dezinformációkat terjeszt” – mondta Gajda Péter, aki szerint Ferenczi István tulajdonképpen nem csinál mást, mint akadályozza a képviselőtestület normál munkáját.

A beszélgetéseket a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú Ferenczi Istvánnal és Gajda Péterrel
2020. január 29., szerda 08.35
riporter: Para-Kovács Imre