„Klubrádió
Reggeli gyors

Kit érdekel, hogy fekete nő lenne a 007-es?

16/07/2019 11:37

| Szerző: Klubrádió

Kit érdekel, hogy afroamerikai nő lenne a 007-es ügynök, ha találnak megfelelő színészt és olyan forgatókönyvet írnak, amely frissíti a régi sémákra építő Bond-sorozatot? - tette fel a kérdést Kovács Gellért filmkritikus, aki szellemes provokációnak tartja az ötletet.

2019. július 16. Reggeli gyors / részlet, Kovács Gellért (19.07.16.)
05:34
00:00

Egy újsághír szerint arról van szó, hogy az új James Bond-filmben Bond visszavonul, főnöke pedig úgy dönt, hogy a 007-es számot kapja meg egy afroamerikai nő, tehát nem James Bond szerepét, csak a számát kapná meg - erről beszélgettünk Kovács Gellért filmkritikussal.

Ez virtuális lakmuszpapír a készítők részéről, nem mondja, hogy nem gondolkodnak ebben a váltásban, és most megnézik a reakciókat. Szerinte ez rendkívül szellemes provokáció, amelynek nagyon gyorsan és hatékonyan felült a közvélemény.

Volt már szó korábban arról, hogy mi lenne, ha Bond afroamerikai lenne (Idris Elbát emlegették), és arról is, ha nő kapná a szerepet, ezeket most összekapcsolták. De kit érdekel, ha találnak megfelelő színészt és olyan forgatókönyvet írnak, amely képes frissíteni ezt a nagyon régi, túl sokszor bejáratott sémák szerint felépülő sorozatot? - kérdezte a kritikus.

 
Szerepcsere az új Bond-filmben? (kép: Pixabay)
 


A Bond márka tulajdonosai tisztában vannak azzal, hogy újítani kell egy idő után, pláne most, amikor csak a folytatásokról és a franchise-okról szól a hollywoodi filmipar. Szerinte nem feltétlenül biztosított az, hogy a felnövekvő generáció ugyanúgy bemegy a moziba egy James Bond-filmre, mint az előtte lévők, ezért kísérleteznek.

A Bond-filmek egyébként híresek arról, hogy görcsösen ragaszkodtak bizonyos kitételekhez, például olyan rendező nem kaphatott meg ilyen filmet, akinek túl markáns a stílusa, így Quentin Tarantino se, bár szerette volna. A rajongók egy részénél már az is felháborodást okozott, hogy az első Daniel Craig főszereplésével készült filmben csak a legeslegvégén hangzott el az ikonikus bemutatkozás, tehát az ilyen "bejelentések" érthetően botrányt keltenek.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Reggeli gyors
2019. július 16. kedd, 08.50
Műsorvezető: Dési János