„Klubrádió
Ötös

Király Zoltán: Mint a kádári parlamentben

31/07/2019 12:46

| Szerző: Klubrádió

Az MSZMP-ből kizárták, legendás körülmények között. Aztán több más párt közelében is megfordult. Politikusként is ismerhetik sokan, de még többen a televízióból.

2019. július 31. Ötös - részlet 19.07.31. Király Zoltán
50:19
00:00

Már tizennégy évesen Vörösmarty A vén cigány című versével indult egy versenyen. Mondták: ez még nem neki való. A színművészetire nem jelentkezett, mert azt hallotta, hogy oda elsőre bekerülni szinte lehetetlen. Vetélkedőket szervezett, aztán jött a rádiózás, televíziózás. Padisák Mihály, Peták István, Déri János. Addig-addig, hogy a szegedi stúdió arca lett. Láthatták egyebek között az Ablakban is.

Király Zoltán valahogy mindig a politika közelében volt. KISZ, MSZMP. Az utóbbi azért volt érdekes számára, mert meggyőzték, hogy ha tenni akar valamit, azt a kerítésen belül lehet csinálni. (Később kizárták a pártból.) 1985-ben lett országgyűlési képviselő, tehát ült még a kádári parlamentben. Nem gondolkodott még rendszerváltásban, de egy demokrácia csomagtervben igen, olyanokkal, mint például Bihari Mihály.

Hogy parlamenti fenegyerek lett volna? Ez talán túlzás, de voltak húzásai. A vízlépcső ügyében nyolc hónapig készült egy tízperces felszólalásra. Több, mint húsz perc lett belőle, meg egy kisebb botrány. Aztán jött az MDF, az MSZDP, később önkormányzati szinten az LMP. Mindig figyelte a közéletet. Most biztonsági őr.

Király Zoltán szerint valahogy úgy működik ez a rendszer, mint Kádár idején. Nem Politikai Bizottságnak, meg Központi Bizottságnak hívják a testületeket, de olyanok. Akik most politizálnak, azok szerinte tévúton vannak. Ezen változtatni kellene.

Ha kíváncsi a beszélgetésre, és kényelmesebb a YouTube-on hallgatnia, iratkozzon fel a Klubrádió YouTube-csatornájára!

FELIRATKOZOM:

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Klubrádió.

Ötös
2019.07.31. 10:00
Műsorvezető: Falusi Mariann és Lang Györgyi