„Klubrádió
Ötös - Bódy Gergővel

Kinek jobb a balkezesség?

14/05/2019 14:50

| Szerző: Klubrádió

A város legendák rovata ezúttal a bal- és jobbkezesség mítoszait járta körül.  Középpontban a muzsikusok, vívók, baseballjátékosok és politikusok.

Rengeteg história kering az interneten, miszerint a bal kezesek jobbak a művészeti ágakban, könnyebben tudnak egyszerre többfelé figyelni, és átlagban kilenc évvel rövidebb az életük a jobb kezesekhez képest, ezen kívül háromszor nagyobb az esélyük az alkoholizmusra, inkább félhetnek az álmatlanságtól, ráadásul később válnak szexuálisan éretté.

És ebből melyik az igaz?

A kérdésre Hámori József agykutató professzor válaszolt. Szerinte ezeknek a legendáknak a nagy része tévhit, még az sem igaz, hogy Michelangelo és Leonardo balkezes lett volna, hiszen a festményeik elemzése alatt kiderült, hogy mindkét kezüket egyformán tudták használni.

Ellenben van pár sportág, amiben igazán nagy előny, ha valaki balkezes, ilyen például a vívás, a tenisz. És hogy mért van ez? Azért – mondja a professzor – mert például a bal kezet használó vívóknál sokkal rövidebb a reakcióidő. Ennek magyarázata, hogy a jobb félteke az, amely a térben történő eseményeket regisztrálja. Tehát, a jobb félteke kérge látja előre, hogy hova érkezik majd a szúrás, és mivel a jobb félteke dominálja a test baloldalát, így érhető, hogy mért vannak előnyben a balkezes vívók. De ezen az elven sikeresebbek a balkezes baseball dobók is.

 
Fotó: Tom Page
 

Így, ki lehet jelenteni, hogy előnyben vannak a balkezesek a reakcióidő szempontjából és a tér elemzése szempontjából is.

Az is érdekes megfigyelés, bár talán legendának hangozhat, hogy a politikusok között mintha felülreprezentáltak lennének a balkezesek. Erre a tapasztalatra egyelőre nincsen semmilyen elfogadható magyarázat.

A zseniális hangszeres játék és a balkezesség összekötése azonban biztosan tévedés. Több példa is van rá, hogy egy balkezes muzsikus balesetben elvesztette a zenélő kezét, mégis hatalmas kitartással megtudott tanulni az ellenkező kezével játszani.

Génjeik által meghatározottan az emberek 10 százaléka balkezes, de nem mindegyikük részesíti előnyben ezt a végtagját, sokan átszoktatják magukat, és bár ez nem könnyű, a balkezesek ebben is előnyt élveznek. Kutatások támasztják alá, hogy a balkezesek könnyebben tanulnak át jobb kézre, mint fordítva. Kérdés, utóbbi kihívás hány embert inspirált eddig.

Ötös/Városi legendák
2019. május 07., kedd 10.00
műsorvezető: Body Gergő