„Klubrádió
Reggeli gyors

Kinek hiszünk, ha a vírusról van szó?

7/04/2020 09:39

| Szerző: Klubrádió

A kormány tájékoztatásában körülbelül 40 százalékos a bizalom. Az első helyen a tudósok állnak, és a WHO. Az utolsón a közösségi oldalak.

2020. április 07. Reggeli gyors -részlet 20.04.07. Földes Annamária
05:43
00:00

A magyarok óvatosak és reálisak a koronavírussal kapcsolatban – ez szűrhető le az Ipsos nemzetközi felméréséből. A hazai adatok megfelelnek az európai átlagnak. Ezeket ismertette a Reggeli gyorsban Földes Annamária kutatási igazgató.

Nos, a megkérdezettek többsége, mintegy kétharmada az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közölt információkban bízik, és a tudósoknak hisz. Ez a hozzáállás az időseknél erősebb, a fiatalok kissé nyitottabbak, más forrásokat is hitelesnek tartanak.

A kutatás szerint megbíznak az emberek a helyi egészségügyi hatóságokban is, jobban, mint a kormányzati kommunikációban, illetve az Operatív Törzs tájékoztatóiban. Ezek a központi tájékoztatók mintegy 40 százalékos bizalmat élveznek. Ennél is rosszabb eredménnyel dolgoznak televíziók. A sor végén pedig a közösségi oldalak állnak, 10-20 százalékkal, attól függően, hogy melyikről van szó.

Földes Annamária kiemelte, hogy a kutatás szerint az emberek tájékozódni akarnak, megvan bennük az információigény. Reálisan gondolkodnak, tehát egyáltalán nem valószínű, hogy elindulna egy rémhírterjesztő hullám.

A megkérdezettek a világjárvány várható hatásait is elég reálisan értékelik. 90 százalékuk látja úgy, hogy hatással lesz a világgazdaságra, a pénzpiacokra, sőt közvetlenül a saját családjukra is. A nagyobb értékű vásárlásokat –életkortól függetlenül- későbbre tervezik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás.

Reggeli gyors
2020.04.07. 06:00
Műsorvezető: Dési János