„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Kilométerben mért szabadság

1/06/2020 11:25

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában köszöntöttük az idén 90 éves Clint Eastwoodot; megvizsgáltuk a road movie-k kulturális hagyományait; valamint a gyereknap kapcsán a családi filmek evolúciójáról is szó volt.

2020. május 30. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. május 30., szombat 13:30)
29:45
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám politológus-történész arról beszélt, hogy miért tekinthető jellemzően amerikai műfajnak a road movie, és persze, hogy milyen eszmények jelennek meg egy olyan alkotásban, amely a fenti műfajba tartozik.

Sorra vettük a legjelentősebb példákat, mint a Thelma és Louise-t; a Szelíd motorosokat vagy a Született gyilkosokat, de olyan filmekről is szó esett, amelyek bár road movie-nak tekinthetők, a vígjáték zsánerébe is beleférnek, mint A család kicsi kincse, vagy éppen a Reszkessetek, betörők!

A folytatásban a családi, illetve gyerekfilmek kerültek terítékre.

Tisztáztuk, hogy a mostani 30-as 40-es generáció olyan családi filmeken nőtt fel, mint a Hahó, öcsi!; az Égigérő fű; vagy A szeleburdi család, és hogy a mai gyerekeknek talán az ilyen típusú alkotások már nem is lennének szórakoztatóak.

Anno Budapest: Régi magyar ifjúsági filmek / Szilágyi István (2020.05.10.)

Az Anno Budapestben nemrég az ifjúsági filmekkel foglalkoztunk.

A nekik gyártott filmek – az animációk mellett persze – jobbára a képregény adaptációk vagy az egykori sikerfilmek újraforgatott változatai. Rácz Viktória filmkritikussal beszélgettünk a családi filmek átalakulásáról. Az interjúból kiderült, miért kell ma már nagyobb figyelmet fordítani az alkotóknak arra, hogy a szülők is jól szórakozzanak.

A műsor zárásaként áttekintettük Clint Eastwood pályafutását, aki május 31-én ünnepli 90. születésnapját. A beszélgetésből kiderült, hogy Eastwood karrierjét színészként kezdte, majd rendező és producer lett. Mára pedig lényegében legenda az álomgyárban.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2020. május 30. szombaton 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes