„Klubrádió
Esti gyors

Kilencezres kérdések

23/08/2019 18:46

| Szerző: Klubrádió

Rezsiutalvánnyal „kedveskedik”a kormány a nyugdíjasoknak így a választás előtt. Valószínűleg semmilyen szervezettel nem egyeztettek az ötletről.

2019. augusztus 23. Esti gyors - részlet 19.08.23. Némethné Jankovics Györgyi
07:20
00:00

A kormány úgy döntött, hogy 9000 forint értékű rezsiutalványt ad a nyugdíjasoknak, amelyeket áram- és gázszámla fizetésére lehet felhasználni. Némethné Jankovics Györgyi a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke úgy értékelte, hogy ez egyértelműen jó hír, hiszen minden fillér jól jön az érintetteknek.

Felmerül azonban néhány kérdés.

Miért a rezsire gondolt a kormány? Mi van azokkal, akik mondjuk fával fűtenek és alig használnak villanyt? Mellesleg ők szorulnának rá legjobban a támogatásra. Tehát miért kell felcímkézni ezeket az utalványokat, s miért a legnagyobb melegben adják ezeket?

Aztán. Miért utalvány? Tudható, hogy ezek elkészítésén egyesek jól keresnek, de ha egyszerűen csak a nyugdíjjal együtt utalnák a pénzt, akkor talán még a nyomdára költött összeget is hozzá lehetne adni. Ki hozza majd az utalványokat? A postás, vagy az önkormányzati dolgozók, akik úgyis kevesen vannak?

Miért éppen most döntöttek így? Csak nem azért mert választás lesz? A nyugdíjasok jogkövető, biztos szavazótábort jelentenek, de így, hogy biztosan politikai háttere van a döntésnek, rossz szájízzel kijelenthető: megvették őket. Már azt, aki hagyja.

Miért is ennyi a szétosztható pénz? Nagyjából 20 milliárd forintról van szó. A hivatkozási alap az, hogy a gazdaság jó teljesítménye teszi lehetőé a juttatást. Akkor vagy nagyon szerény mértékű volt ez a jó teljesítmény, vagy nem számarányosan osztják szét. Összehasonlításképpen: 20 milliárdból körülbelül 3 kilométer autópályát lehet építeni. Ennyit érnek a nyugdíjasok a kormánynak – mondta Némethné Jankovics Györgyi.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Esti gyors
2019.08.23. 18:00
Műsorvezető: Bálint Judit