„Klubrádió
Zöldklub

Kiégő állatvédők?

16/01/2022 17:00

| Szerző: Klubrádió/pj

A Zöldklubban az állatvédők kiégése és a horgászok természeti tudása voltak az aktuális témáink.

 

2022. január 14. Zöldklub (2022. január 14., péntek 15:00)
47:02
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória
Antal Gábor krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológussal az állatvédők kiégéséről beszélgettünk, ami sajnos egyáltalán nem számít ritka jelenségnek. A kiégést hagyományosan a munka világához kapcsoljuk, ha például nem kapunk pozitív visszajelzéseket a munkánkért, pláne ha nem is szeretjük a végzett tevékenységet. De akkor is előfordul a burnout, ha szeretett munkát végzünk, de nem figyelünk oda arra, hogy legyen meg az egyensúly a magánélet és a munka között, a kevés alvás, a túl sok munka ugyanúgy képes a kiégéshez elvezetni. Az állatvédők sokszorosan ki vannak téve a kiégés veszélyének, mivel sok halálesettel és veszteséggel találkoznak, fizikailag és lelkileg is túlterheltek. A munkájuknak sosincs vége, mindig vannak új és új menteni való állatok, és nem mindenki tudja ezt megfelelően kezelni.

A műsor második felében Löki Viktor, a Vízi Ökológiai Intézet Vizes Élőhelyek Funkcionális Ökológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa volt a vendégünk, aki elmondta, hogy a horgászok természeti tudását vizsgálják az ÖK kutatói.

Magyarországon 800 ezer regisztrált horgász van, ugyanakkor sem az ökológusok, sem a természetvédelmi szakemberek nem rendelkeznek ismeretekkel a horgászok tudásáról, és az ökológiához való viszonyukról. Első lépésként a horgászok vízinövény-ismeretét mérték fel a kutatók - hogy ez milyen, kiderül, ha visszahallgatja az adást.

Zöldklub
2022. január 14. péntek 15:00
SZerkesztő-műsorvezető: Lay Viktória