„Klubrádió
Esti gyors

Kiállt az új NAT ellen, komcsibérencnek nevezték

7/02/2020 21:00

| Szerző: Klubrádió

Nyílt levélben álltak ki az új Nemzeti alaptanterv ellen a pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyartanárai. Egyikük, Valusek Andrea az Esti gyorsban mondta el, mik a problémáik: gyerek- és tanárellenesnek is tartják a tantervet. Őt ezért a többi között kommunistabérencnek nevezték.

2020. február 07. Esti gyors / részlet, Valusek Andrea (20.02.07.)
05:53
00:00

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyartanárai tiltakoztak az új Nemzeti alaptanterv (NAT) ellen, nylít levelet adtak ki, amelyet a Szabad Pécsen olvashatnak el.

A tiltakozók egyike, Valusek Andrea az Esti gyorsban azt mondta: a legnagyobb gond, hogy a NAT nem figyel a gyerekek érdekeire, nem lehet olyan mennyiségű tananyagot megtanítani, amennyit előír, úgy meg pláne nem, hogy örömmel olvassák a műveket. Az új olvasási szokásokra se figyel, emellett szinte teljesen kizárja a kortárs irodalmat, arra nem lesz idő, hogy olyan írókat, mint Ottlik Géza, Esterházy Péter vagy Parti Nagy Lajos, továbbra is tanítsanak. Arra meg főleg nem lesz idő, hogy érdemben foglalkozzanak a szövegekkel, pedig nem az a lényeg, hogy végigrohanjanak a tananyagon, hanem az, hogy élményt nyújtson az olvasás, és maguktól vegyenek a kezükbe könyveket a gyerekek.

Olyan szerzőket kényszerítenek a pedagógusokra, akinek az életműve finoman szempontból sem tekinthető a magyar irodalom csúcsteljesítményeinek, és ideológiai szempontból is megkérdőjelezhető a működésük. Ha az igazán jó irodalom elől veszik el a lehetőséget ezek, akkor inkább annál maradni – tette hozzá.

Hogyan tovább? Szerint össze kellene fogni ezt a sok-sok tiltakozót és el kellene érni, hogy visszavonják a NAT-ot. Az internetadó elleni megmozdultak az emberek, ez is van olyan fontos ügy, hiszen mindenki gyerekeiről, unokáiról, tanítványairól van szó. Műsorvezetőnk, Dési János megjegyezte: az számít, hogy a tanár az osztályteremben mit mond. Valusek Andrea úgy válaszolt: az normális egy 30 éve született demokráciában, hogy arra játsszunk, hogy becsukjuk az ajtót és kijátsszuk a hatalmat? Az lenne az elvárható, ha nem kellene ilyen trükkökhöz folyamodnia senkinek.

Alapítottak egy csoportot Iskola a határon néven, természetesen Ottlik Géza művére utalva, kaptak sok támogató hozzászólást, de sok gyalázkodót is, többen kommunistabérencnek nevezték őket. Ez az ő esetében azért is szomorúan ironikus, mert a rendszerváltás előtt még szélsőjobboldalizták is, amikor a nagy októberi szocialista forradalmat bolsevik puccsként tanította.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: Flickr.com

Esti gyors
2020. február 07., péntek 18:15
Műsorvezető: Dési János