„Klubrádió
Reggeli gyors

Ki védi meg a gyereket?

21/02/2020 12:19

| Szerző: Klubrádió

A különélő szülők ezentúl a bíróságokhoz fordulhatnak a gyermekelhelyezési perben megítélt, de elmaradt kapcsolattartások miatt. A rendelkezés 2020.március 1-ével lép hatályba. Szűcs Andreát, családjogászt kérdeztük az új eljárás lehetséges következményeiről.

2020. február 20. Reggeli gyors / részlet, Szűcs Andrea (20.02.20.)
08:23
00:00

Sajnos a különélő szülők között gyakran alakulnak ki viták. Idáig ez a gyámhatóságok hatáskörébe tartozott, és az eljárások általában nagyon lassan zajlottak. Kétségtelenül jó, hogy mostantól a bíróság is foglalkozni fog ezzel – mondta el Szűcs Andrea.

Ennek az lesz a menete, hogy annak a szülőnek, aki panasszal akar élni az elmaradt vagy nem megfelelően lebonyolított gyermekláthatások miatt, kérelmet kell majd beterjesztenie a lakóhelye szerint illetékes bírósághoz. Fontos kiemelni, hogy a kérelem benyújtása nem egyenlő a keresettel, hanem  polgári eljárás, melyet bírósági titkárok vezetésével peren kívül fognak tárgyalni. A bírósági titkárok bizonyos jogkörökkel felruházott bírói kinevezés előtt álló, szakvizsgát még nem tett jogászok.

 
 
 
 
Forrás: Pixabay
 

Tehát az eddigi államigazgatási eljárásokat felváltja az úgynevezett polgári peres eljárás. Ennek szabályozásához nem ártott volna egy jogásztársadalmi kutatást végezni, másrészt megvizsgálni azt, hogyan lehet ebbe beilleszteni a bírósági jogkört. Tény, hogy végrehajthatóság szempontjából a bírói határozat sokkal nagyobb erővel bír, mint a gyámhivatali – mondta a családjogász.

Fontos kiemelni, hogy az eljárást csak érvényes bírósági elhelyezési ítélet birtokában lehet kérni. Azt, hogy mennyire vannak erre felkészülve a bíróságok, még nem lehet tudni.

Bár az eljárás illetékköteles, de kérdés, hogy egyes szülők nem élnek-e vissza majd az új szabályozással. Például megtörténhet, hogy a szülőtárs a másik legkisebb mulasztása esetén is egyből kérelmet ad be. A bíróságok feladata lesz a bizonyítási eljárás, először nyilatkoztatni a másik szülőt, amennyiben ez nem elég a tényállás tisztázásához, tanúkat vagy szakértőt is meghallgat az ügyben. Egyelőre jogászkörökben rengeteg a bizonytalanság.

Szűcs Andrea hozzátette, jogászként ő is sokszor látja, hogy a szülők saját harcukat tartják szem előtt, tárgyként tekintenek gyermekükre. Pedig ez a pszichológiai tapasztalatok alapján a későbbiekben még a felnőttkorra és a felnőttkori párkapcsolatokra is negatív és jóvátehetetlen hatással van. A legnagyobb kérdés az, hogy ki védi meg a gyermeket. A szülök részéről elengedhetetlenül fontos lenne a szemléletváltás, az, hogy az egymás közti viták helyett gyermekük érdekeit tartsák szem előtt, főként, hogy a gyermeknek mindkét szülőjére szüksége van személyisége megfelelő fejlődéséhez – jegyezte meg a családjogász.

 
Forrás: Pixabay
 

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/interjú Szűcs Andreával
2020.február 20., csütörtök 08.35
riporter: Lampé Ágnes