„Klubrádió
Hetes Stúdió

Ki szab nekik rendet? – Szénási Sándor jegyzete

12/09/2020 15:35

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Nálunk persze már jó ideje nincs így, de a nyugati demokráciák még a maguk megroggyant állapotában is viszonyítási pontként fungáltak, azt jelezve, hogy amit az oroszoknál, kínaiaknál, töröknél vagy éppen nálunk megy, az normaszegés. Ez a szerencsétlen Boris Johnson pont a normát tünteti el, láthatóan fel sem fogva, hogy mit csinál.

2020. szeptember 12. Hetes Stúdió / részlet, Szénási Sándor jegyzete (20.09.12.)
02:22
00:00

A parlamenti demokrácia őshazájában, Nagy-Britanniában, Londonban, annak is a City of Westminster kerületében, a Westminster-palotában – ne vacakoljunk tovább – magában az úgynevezett Közrendiházban, tehát a parlamentben egy brit miniszter bejelentette, hogy a brit kormány az Unióból történő kilépésről elfogadott nemzetközi szerződés megsértésére készül. 

A nemzetközi szerződéseket általában a helyi parlamentek szentesítik, ezekből így törvények lesznek, vagyis Boris Johnson egy törvény törvénytelen felrúgását tervezi. Az anglofileknek már régóta nincs sok okuk örömmámorra, de ekkora tökönrúgásra azért nem számítottak.

Lehet persze mindenfélét mondani. Gondolhatjuk, hogy a britek ezt csak egy utolsó zsaroló húzásnak szánják az EU-val folytatott tárgyalásokon. Az is felhozató, hogy a Brexit után a szerződésben szereplő furcsa északír határ, ami vámvonal is meg nem is, ellentétes a nemzeti érdekekkel, de ez mindegy.

A legfőbb érdek eddig éppen nem a pillanatnyi haszonszerzés volt, hanem a fenntartható bizalom abban, hogy az adott szó vagy szöveg holnap is érvényes lesz. Nálunk persze már jó ideje nincs így, de a nyugati demokráciák még a maguk megroggyant állapotában is viszonyítási pontként fungáltak, azt jelezve, hogy amit az oroszoknál, kínaiaknál, töröknél vagy éppen nálunk megy, az normaszegés. Ez a szerencsétlen Boris Johnson pont a normát tünteti el, láthatóan fel sem fogva, hogy mit csinál. A demokrata Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus house speakere viszont rögtön reagált, közölve, hogy ha a brit kormány ezt megteszi, elfelejtheti a szabadkereskedelmi megállapodást.

Pelosi ugyanis négy trumpi év után tudja, hogy ahol a szavaknak nincs jelentésük, a híreknek nincs hitelességük, a törvényeknek pedig nincs súlyuk, ott bárki bármit megtehet, és még csak magyarázkodnia sem kell. Ez kisebb súlyú diktátorok, kezdő autoriter vezeték és identitászavaros miniszterelnökök esetében különösen súlyos aránytévesztéshez vezet. Boris Johnson például a törvényszegést abban a tudatban követné el, hogy ő egy erős ember, aki azt tesz, amit akar. Pedig dehogy. Kínos lesz belátnia, hogy tökönrúgás visszajár.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió 2020. szeptember 12-i adásában hangzott el. Címlapi kép: Facebook