„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Ki fizet, ha más hibájából kiég az autónk?

29/08/2019 19:16

| Szerző: Klubrádió

Nívó. A számtalan hallgatói kérdés közül most kettőt emelünk ki, mindkettő biztosítással kapcsolatos. Általános tanulság: figyeljünk oda, hogy mit kötünk.

2019. augusztus 29. Nívó - a minőség magazinja (2019. augusztus 29., csütörtök 14:00)
50:36
00:00
Műsorvezetők: Törtei-Takács Kriszta

Egy hallgatónknak kiégett az autója, vitába keveredett a biztosítóval, ezért kért segítséget a Nívó szakértőitől. A műsor vendége Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője, Német Péter biztosítási szakértő és Sárközi Máté fogyasztóvédelmi szakember volt.

Az eset úgy történt, hogy hallgatónk autója egy lakótelepi parkolóban állt. Mellette kigyulladt egy másik kocsi, a tűz átterjedt és az ő autója is kiégett, de úgy, hogy csak a fém részek maradtak meg. A kárfelméréskor hallgatónk leadott a biztosítónak egy listát arról, hogy milyen személyes tárgyak voltak a kocsiban, például szerszámok, térkép, szemüveg. A kocsiért fizetett is a biztosító a kötelező felelősségbiztosítás alapján, de a listán szereplő tárgyakért nem, mégpedig olyan indoklással, hogy azokat a tulajdonos nem mutatta be. Azaz egy teljesen kiégett autóban neki kellett volna előkeresnie például a térképet!

Szakértőink persze tisztázták, hogy ilyen nincs. Egy marék hamut nem kérhet a biztosító. A kötelező biztosításnak úgy kell működnie, hogy a kárt elszenvedett fél tárgyaiban keletkezett kárt is ki kell fizetni, még a károkozó utasának kárát is, csupán maga a kár okozója nem támaszthat ilyen igényt. Az ügy megoldására, mint sok már esetben a békéltető testület igénybevételét javasolták hallgatónknak.

Még mindig biztosítás.

Mit tegyünk, ha külföldön ellopták a méregdrága fényképezőgépünket, de a biztosító nem akar fizetni, hiába van utas- és poggyászbiztosításunk. Nos a gép teljes, újkori árára nem számíthatunk, csak az úgynevezett jelenkori értéket fogja megtéríteni a biztosító, amely attól függ, hogy milyen korú az a fényképezőgép. A törvény szerint a kártérítés nem járhat vagyongyarapodással.

Amire figyelni kell az utasbiztosítás megkötésekor, az a következő. Alapvetően kétféle biztosítás van. Az egyik tárgyanként meghatároz egy limitet, hiába került többe az a fényképezőgép, a limiten felül nem térít a biztosító. A másik, fajtánál –szerencsére ilyen kevés van- a biztosító egyáltalán nem fizet semmit, ha az ellopott tárgy értéke a limiten felül van. Ezt kell figyelni a szerződés megkötésekor. Általános tanácsa szakértőinknek az, hogy ne az olcsóbb biztosítást válasszuk, hanem a drágábbat, annak költsége még így is eltörpül általában az utazás teljes költsége mellett.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Nívó
2019.08.29. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta