„Klubrádió
Reggeli gyors

KFG: Nagyon nem kellene bizalomhiányt kelteni

27/06/2019 11:40

| Szerző: Klubrádió

A szokásosnál jóval nagyobb bizalomra lesz szükség a Budapesten az ellenzéki pártok között ahhoz, hogy valóban együtt tudjanak működni – mondta a Klubrádióban Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum tagja. Az előválasztáson harmadik helyezett politikus azt is elmondta, mit gondol arról, hogy Kálmán Olga nem ment el az eredményhirdetésre.

2019. június 27. Reggeli gyors-részlet/Interjú Kerpel-Fronius Gáborral (2019.06.27.)
05:57
00:00
Nem tudja, mekkora jelentőséget kell tulajdonítani annak, hogy Kálmán Olga, a DK jelöltje nem ment el a budapesti előválasztás eredményhirdető sajtótájékoztatójára, de nagyon reméli, az előválasztásban részt vett összes személy és párt tisztában van a felelősségével, és azzal, hogy nagyon nem szabad az egymás iránti bizalomhiányra utaló, vagy bizalomhiányt építő lépéseket tenni az ellenzéki oldalon. Hiszen most, a budapesti előválasztás után az a feladat, hogy az egyébként rivális pártok együttműködjenek – mondta a Klubrádióban Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa, aki pártja jelöltje volt a voksoláson.

A DK a szervezés hiányosságaival magyarázta Kálmán Olga távolmaradását, és a téma kapcsán Kerpel-Fronius is hozzátette, el kell ismerni, kicsit szervezetlen volt az előválasztás utolsó napjának programja. Ő maga is csak úgy tudta meg, mire számítson, hogy előző este kilenckor felhívta a szervezőket, akik annyit tudtak mondani, valamikor délután négy és este hét óra között lesz egy sajtótájékoztatóval egybekötött bejelentés.

 
Kerpel-Fronius Gábor
Facebook
 


Magyar György, az előválasztást szervező a Civil Választási Bizottság elnöke a szerda esti sajtótájékoztatón azt mondta, nyilvános eseményt rendeztek, arról mindenki tudott, Kálmán Olga távolmaradásának okát nem ismeri. Az ügyről Gréczy Zsolt csütörtökön a Reggeli gyorsban azt mondta, nem szeretné tovább csócsálni a témát.

Kerpel-Fronius arról is beszélt, szerinte különlegesnek számít a budapesti előválasztás, mert nem egyetlen párt jelöltjének kiválasztására rendezett belső voksolás zajlott, hanem egymással versengő és valós politikai különbségeket felmutató pártok indulói között kellett dönteni. Az együttműködésben ezért a szokásosnál is jóval nagyobb bizalomra van szükség. Most jön tehát annak a próbája, együtt tudnak-e működni a világról egyébként különféle dolgokat gondoló politikai erők – tette hozzá.a Momentum politikusa, aki azt ígérte, még csütörtökön felhívja Karácsony Gergelyt, hogy megkérdezze tőle, hogyan tudja a leginkább segíteni a kampányát.

A június 20-26. között zajlott budapesti ellenzéki előválasztást Karácsony Gergely, a Párbeszéd, az MSZP és a Szolidaritás jelöltje nyerte 48,9 százalékkal (33 356 szavazat), Kálmán Olga (független, a DK támogatásával) 36,8 százalékot (25 093 voks), míg Kerpel-Fronius Gábor (Momentum) 14,3 százalékot (9792 szavazat) kapott.

A voksolás után így Karácsony Gergely indul a nagyobb ellenzéki pártok közös jelöltjeként az őszi fővárosi önkormányzati választáson Tarlós István fideszes főpolgármester kihívójaként. A választáson az eddigi bejelentések alapján elindulhat Puzsér Róbert is, akit gy ideig a Jobbik és az LMP támogatott, de aztán visszamondták vele az együttműködést. Sermer Ádám, a Liberálisok jelöltje szintén rajthoz állhat a főpolgármesteri címért.

Reggeli gyors/Interjú Kerpel-Fronius Gáborral
2019. június 27., csütörtök 07.45
riporter: Lampé Ágnes