„Klubrádió
Reggeli gyors

Kezdi elveszíteni a fiatalokat a Fidesz

28/10/2020 14:50

| Szerző: Klubrádió/K.K.

A fiatalok és a nagyvárosi környezetben élők inkább ellenzékiek, a Fidesz a kisebb városokban, falvakban erős. Generációs pártnak mondható a Momentum.

2020. október 28. Reggeli gyors - részlet 20.10.28. Pulai András
07:08
00:00

A budapestiek 41 százaléka elégedetlen azzal, ahogy az ország ügyei alakulnak. A vélemény természetesen pártfüggő, a fideszesek 7 százaléka elégedetlen, az ellenzékieknél 75 százalék ez az arány. A Publicus Intézet felmérése szerint a fővárosi fiatalok körében a legnagyobb az elégedetlenség. Jóval kiegyenlítettebb az arány, ha főváros vezetésének politikai tevékenységét nézzük. Karácsony Gergelyékkel az ellenzékiek 43 százaléka elégedett, de a kormánypártiak 38 százaléka is. Kiugró adatot mutatnak a Momentum szimpatizánsai, 65 százalékuk mondja azt, hogy Budapesten rendben van minden, a Jobbik és a DK fővárosi szavazóinak viszont vannak fenntartásaik, 55, illetve 60 százalékuk elégedetlen.

A Publicus Intézet néhány konkrét dologra is rákérdezett, például a kerékpársávok kialakítására. A válaszadók 18 százaléka mindenképpen támogatja a biciklis közlekedést, majd' 30 százaléka részben támogatja, és csak 45 százalékuk áll az autósok pártján. A járvány előtt az autópártiak voltak többen, tehát úgy tűnik, hogy a főváros jókor, jót lépett. Igaz, hogy a fideszeseknek csak 8 százaléka biciklipárti, ugyanez a szám a Momentum támogatóinak körében 48.

A kutatás összegzését Pulai András, a Publicus ügyvezetője végezte el a Reggeli gyorsban. A számokból leszűrhető, hogy a Momentum kimondhatóan a nagyvárosi fiatalok pártja. Az a megállapítás, ami 5-6 évvel ezelőtt még igaz volt, hogy a baloldal az idősebbekre támaszkodhat, már nem igaz. Az ellenzék az urbánusabb környezetben élők és a fiatalok körében népszerűbb, mint a kormánypárt. A Fidesz terepe inkább a vidék, a kisebb települések világa, a korosztályokat tekintve pedig az idősebbek körében találhat szavazókat. A fiatalokat kezdi elveszíteni a kormánypárt, de ez már több éves tendencia.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép:MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.10.28. 06:00
Pulai András

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás