„Klubrádió
Reggeli gyors

Kézcsók nincs, csak kézfogás

2/08/2019 10:50

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor lelkendezve számolt be az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalásáról. Ursula von der Leyen jóval visszafogottabb volt.

2019. augusztus 02. Reggeli gyors - részlet 19.08.02. Hegedűs Dániel
07:12
00:00

Elég kínosan kezdődött az EB új elnökének és a magyar miniszterelnöknek a tárgyalása. Orbán képtelen tudomásul venni bizonyos diplomáciai szabályokat, most is kezet akart csókolni, de Ursula von der Leyen határozottan nem kért ebből.

A megbeszélés érdemi részéről nem sokat lehet tudni – jelezte Hegedűs Dániel külpolitikai szakértő. Sajtótájékoztató nem volt, a bizottság elnöke a Twitteren írt bejegyzésében, röviden foglalta össze a találkozót. „Jó megbeszélést folytattam Orbán miniszterelnökkel a politikai irányelveimről.” - írta. A külföldi sajtó sem foglalkozott ezzel túlságosan nagy terjedelemben. Annyit lehet tudni, hogy jó hangulatú lehetett a beszélgetés.

Az alapja az, hogy minden tagországgal tárgyalni kell az Európai Bizottságba delegálni kívánt biztosokról, bár most valószínűleg erről eshetett a legkevesebb szó. Von der Leyen feltehetően tiszta lappal szeretne nekivágni ennek a ciklusnak, a korábbi terhek nélkül. Ezért is tehet gesztusokat a középkelet-európai országoknak, amelyek a menekültügyben, a klímaegyezményből való kimaradással nem segítik a bizottsági munkát. Bár az utóbbiban egyáltalán nem Magyarország az élharcos, hanem Lengyelország, amely magatartásával igyekszik minél több pénzt kicsikarni az EU-ból a technológiai váltásra.

Ursula von der Leyen tehát most egyensúlyozik. Orbánnal külön jóban lenni nem érdeke, mert az nem előny, hanem inkább teher. Ahhoz, hogy a parlamentben ne csak olyan törékeny többséget kapjon az új Európai Bizottság, mint ő, nem a Fidesz szavazataira lesz szüksége. Sokkal fontosabb, hogy meg tudja nyerni a szocialistákat és a zöldeket.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Reggeli gyors
2019.08.02. 06:00
Műsorvezető: Pálinkás-Szűts Róbert