„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Kevin nélkül nincs karácsony!

20/12/2020 14:45

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Hubai Gergely filmtörténésszel beszélgettünk a most 30 éves Reszkessetek, betörőkről; a Nulladik óráról és a Vakáció trilógiáról – egyszóval John Hughes munkásságáról.  

2020. december 19. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2020. december 19., szombat 13:30)
26:37
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

John Hughes amerikai forgatókönyvíró-rendező 1950-ben született, és mindössze 59 éves volt, amikor szívrohamban elhunyt. Rövid, de fontos alkotásokban gazdag, emlékezetes munkásságot hagyott hátra. Mai viszonylatban késve érkezett Hollywoodba, hiszen 29 évesen állt munkába: írt néhány epizódot a Delta House című sorozatba, majd hamar megtalálta a saját hangját, és 1982-ben már egyedül jegyezte a Haláli buli című vígjátékot. És talán érezve valamiféle kezdeti késlekedést, ettől fogva évente nem hogy egy, de volt hogy három forgatókönyvvel is elkészült. Magyarországra természetesen a nyolcvanas években forgatott filmjei jelentős csúszással érkeztek, így a Családi, a Karácsonyi és az Európai vakáció című vígjátékok is.

Hubai Gergely elmondta, míg az Egyesült Államokban szinte intézmény John Hughes, addig Európában alig-alig ismerik. Ennek az egyik oka a korábban említett időbeli elcsúszás, illetve, hogy filmjei így hozzánk már eleve VHS vagy DVD forgalmazásba kerültek, kihagyva a mozit. A másik ok viszont, hogy mivel Hughes bár rengeteg filmet írt, rendezőként csekély számút jegyzett, vagy az átlag filmfogyasztó számára kevésbé került előtérbe a neve. Mára persze könnyen megtalálhatóak – akár letöltés nélkül is a neten – olyan klasszikus alkotásai, mint a Reszkessetek, betörők!, a Tizenhat szál gyertya vagy az Álmodj rózsaszínt. Nem beszélve az örök kedvenc Meglógtam a Ferrarival című vígjátékról.

És bár fiatalon hunyt el, addigra John Hughes olyan sok filmmel ajándékozta meg a könnyed műfaj kedvelőit, hogy még ma is pontosan tudják az Államokban, hogy ki is ő. Hogy benne maradt a köztudatban többek között az is bizonyítja, hogy az egyébként fiataloknak készült Könnyű nőcske című vígjátékban, hősnőnk nehezményezi, hogy miért nincs lehetősége egy teljesen öncélú dalbetét előadására – utalva ezzel a Meglógtam a Ferrarival közkedvelt jelenetére, ahol Matthew Broderick felugrik a parádén egy kocsira és elkaraokézza a Twist and Shout című dalt. Végül a Könnyű nőcske Olive Penderghast-je belátja, és ezt a felismerést megosztja a nézőkkel is, életét sajnos nem John Hughes rendezi. Az említett vígjáték egyébként kicsit becsapós, mert bár egy gimiben játszódik, a legtöbb poén és utalás épp a gimis korosztály szüleinek szól. Szóval akinek eddig kimaradt a Könnyű nőcske című film, szerintem pótolja.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Hangosfilm
2020.12.19. 13:30
Műsorvezető: Timár Ágnes