„Klubrádió
Reggeli gyors

Kevesebben vannak párt nélkül

18/04/2019 09:08

| Szerző: Klubrádió

Az MSZP beérte a Jobbikot, a Fidesz újra erősödött a Medián felmérése szerint. 50 százalék körüli lehet a részvétel az EP-választáson.

 

2019. április 18. Reggeli gyors - részlet 19.04.18. Hann Endre
08:47
00:00

Kezdenek „pártosodni” a választók, a Medián azt mérte a HVG-ben közölt kutatásban, hogy 30-ról 24 százalékra csökkent azok aránya, akiknek nincs pártjuk. Hann Endre ügyvezető szerint ez az egyik legérdekesebb változás, mert egyébként drámai fejleményeket nem mutatnak az adatok.

A Fidesz támogatottsága nőtt a teljes szavazókorú népesség 41 százalékát tudhatja maga mögött, tehát mintegy 3 millió embert. Noha ennyien nincsenek, akiket különösebben segítene a NER, az ügyvezető szerint az, hogy számtalan építkezés folyik, és azok munkát adnak, növeli az emberek bizalmát a Fideszben.

Sok éve nem volt olyan, hogy az MSZP beérte volna a Jobbikot. Most ez a helyzet, ugyanis a Jobbik jócskán visszaesett. Az MSZP-Párbeszéd szövetség pedig jól mozgósít, támogatóik 70 százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni. A Momentum erősödött, de más pártokkal együtt a bejutási küszöb körül mozog.

Rekordokat döntöget az Európával, az Európai Unióval szimpatizálók száma, már 80 százalék fölött van. Ennek ellenére a részvételi aránya az EP-választáson a felmérés szerint 51 százalékra várható, de a tapasztalat szerint soha nem mennek el annyian voksolni, mint amennyien előre jelzik.

Rózsa Péter interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.