„Klubrádió
Nívó - a minőség magazinja

Kettőt fizet, egyet kap. Így volt eddig

30/07/2020 19:49

| Szerző: Klubrádió/ K.K.

Bosszantó, ha az ember jegyet, bérletet akar venni egy BKK automatánál, kifizeti, de nem kapja meg. Megvan a jogi megoldás a visszatérítésre.

2020. július 30. Nívó - a minőség magazinja / részlet, BKK (2020. július 30., csütörtök 14.00)
07:41
00:00

Rengeteg panasz érkezett a Klubrádióhoz is, hogy a fővárosi jegyárusító automaták nem adják ki a kifizetett jegyet, bérletet, és ha valaki felhívja a megadott telefonszámot, akkor azt közlik, hogy nincs semmi hiba, a gép a jegyet kinyomtatta.

A Budapesti Békéltető Testület a reklamációk nyomán megfogalmazott egy ajánlást, és azóta a BKK egyre gyakrabban fizet visszatérítést - közölte Inzelt Éva, a testület elnöke Nívó című műsorunkban. A jogi helyzet a következő: a vásárlónak kell bizonyítania, hogy a terméket kifizette, az eladónak pedig azt, hogy a terméket fizikailag át is adta a vásárlónak. Az automaták programja azt bizonyítja, hogy a jegyet a gép kinyomtatta, azt már nem, hogy azt a vevőnek oda is adta. S ha ez nincs bizonyítva, az árat vissza kell fizetni.

A valóságban készpénzes vásárlásnál nem működik az elv, hiszen a vevő semmivel sem tudja igazolni, hogy fizetett. Bankkártyás fizetésnél viszont ott van a kezében a bizonyíték. Ha nem kapta meg a jegyét, vagy bérletét, akkor ezt a tényt telefonon be kell jelenteni, majd el kell menni egy pénztárba és megvásárolni a szükséges jegyet. Mindezt ésszerű határidőn belül, mondjuk még aznap. A BKK-t ez győzi meg arról, hogy valóban szükségünk volt a jegyre és az automatából valóban nem kaptuk meg. Ezután fizet visszatérítést a közlekedési vállalat, hiszen a vásárláskor tulajdonképpen egy adás-vételi szerződést kötünk egymással.

Kissé talán bonyolultnak tűnhet az eljárás, nem is biztos, hogy néhány száz forintért megéri az embernek időt, energiát fordítani rá, de a lehetőség már megvan.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Nívó
2020.07.30. 14:00
Műsorvezető: Törtei-Takács Kriszta