„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kétmilliárd vakcinára lesz szükség legalább

22/09/2020 20:40

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

A világ minden részébe el kell majd juttatni a védőoltást, mert amíg egyetlen ország is veszélyben van, addig a többi sincs biztonságban – mondja a WHO főigazgató-helyettese.

2020. szeptember 22. Megbeszéljük - részlet 20.09.22. Jakab Zsuzsanna
16:11
00:00

Amikor megjelent a koronavírus, az Egészségügyi Világszervezet sem tudott egyértelmű, határozott állásfoglalásokat kiadni, ami csökkenthette a bizalmat az egyes országokban. Pedig a WHO dolga a globális irányítás, a koordináció. Jakab Zsuzsanna, a világszervezet főigazgató-helyettese a kezdeti bizonytalanságot azzal magyarázta, hogy nem volt elég információja senkinek erről a vírusról, a terjedéséről, jó és pontos állásfoglalást pedig csak megfelelő tudás birtokában lehet kiadni. A Covid-19 megjelenése ezért több kérdést is felvet. A Nemzetközi Egészségügy Szabályzat -amely egyébként kötelező érvényű- elegendő eszköz-e ilyen esetekben? A WHO-nak van e megfelelő mandátuma az egész világra kiterjedő védekezés koordinálására, és van-e elég pénze a segítségnyújtáshoz?

Jakab Zsuzsanna szerint a járvány elleni intézkedéscsomag jó. A maszkviselés, a távolságtartás, a higiéniai szabályok betartása hatásos, természetesen a teszteléssel, kontaktkutatással, izolációval együtt. Pillanatnyilag nincsenek egyéb eszközeink. Ám lesznek. A WHO 170 vakcinafejlesztésről tud, számos kutató műhely már a harmadik fázisban, tehát az emberkísérleteknél tart. Az év végére ezek befejeződhetnek, jövőre elindulhat a gyártás. 500 gyógyszerfejlesztési, 50 gyorstesztfejlesztési projekt zajlik. Mintegy kétmilliárd vakcinára lesz szükség ahhoz, hogy a világ minden részében be tudják oltani a legveszélyeztetettebb csoportok. Fontos, hogy a világ minden részére eljusson a védőoltás, mert amíg egyetlen országban is ott a járványveszély, addig az összes többi sincs biztonságban – hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Pixabay.

Megbeszéljük
2020.09.22. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György