„Klubrádió
Világtalálkozó

Két hangadó vendég a Világtalálkozóban: Lázár Kati és Katz Dávid

16/09/2020 14:11

| Szerző: Warholik Zoltán/Klubrádió

Önmagát komikus tragikának tartja a Világtalálkozó múlt szombati színművész vendége. Lázár Kati negyvenhét éve van a pályán, részese a kaposvári színház legendás évtizedeinek is. Párjául az internet kellemetlenkedő riporterét, Katz Dávidot hívtuk. Ő az, aki mindenkit provokál és zavarba hoz. Férfiként még a műkörmöket is kipróbálta - milliós nézettséggel. Múlt szombaton velük beszélgetett a műsorvezető, Kadarkai Endre.

2020. szeptember 12. Világtalálkozó (2020. szeptember 12., szombat 12:00): Lázár Kati és Katz Dávid
53:47
00:00
Műsorvezetők: Kadarkai Endre Szerkesztők: Warholik Zoltán

Egy titkokkal teli színésznő, akit az előadásból maga a teljesítmény érdekel, s egyáltalán nem vágyik a tapsra, pláne a meghajlásra, amit szívesen elhagyna. Ahogy Lázár Kati ezt a Világtalálkozóban megfogalmazta, ritkán volt megelégedve magával. Érezhetően sok titkot hordoz, de ezt azzal magyarázza, hogy számára elsődlegesen a színház létezett. Ezt lánya, Jordán Adél is többször nehezményezte még kislány korában. Gyakran kapta szüleitől – Jordán Tamástól is – azt a mondatot, hogy „Most maradj csöndben, Adél!” Aztán Adél is ezt a kevés civil szabadidőt jelentő pályát választotta.

 
Lázár Kati és Katz Dávid a Világtalálkozóban (kép: Klubrádió)
 

Katiban mindig is benne volt egy kis szabálytalanság, karcosság, csiszolatlanság. Maga is beszélt arról, hogy sok szenvedés van a lelkében, de eleve háború utáni egykeként született. Megviselt, nehéz sorsú családba érkezett. Így aztán a saját életét mindig hátrább sorolta: a sok eljátszandó karakter mögé. Szabálytalan, türelmetlen és gyakran arrogáns a próbákon, mert teljesen bizonytalan, amíg nem készül el a szerepével és közben idegesíti minden rendezői instrukció. Őszinte, önkritikus ember és beismeri, hogy komoly versenytársa volt a főiskolai osztályában Kútvölgyi Erzsébet. S bizony elkapta gyakran a sárga irigység: „Nagyon jó ez a Zsike, a rohadt életbe!” Hiába akart görcsösen megfelelni és hasonlóan üstökös karriert beizzítani. Magában aztán helyre kerültek a dolgok. Rájött, hogy nem feltétlenül a fővárosban kell léteznie és sokkal inkább az a típus, akinek csapatban kell raknia a téglát. S ezzel megérkezett, méghozzá a legendás kaposvári társulatba! Az egész ország hozzájuk járt „le” színházi zarándoklatra. Majd jött a merlines korszak, az utóbbi években pedig egy zseniális monodráma, aKripli Mari.

A környezetére ma is nagyon figyel. Sokszor voltak neki is nehéz helyzetei (bizony, anyagi gondokkal, villanyszámla-befizetési problémákkal). Gázsikról és szerződésekről szinte képtelen tárgyalni, mindig ő jön ki vesztesen. Kis túlzással szinte ő fizet azért, hogy játszhasson. De ez soha nem gátolta abban, hogy környezetéről is gondoskodjon. 20 év után is segíti például az utcájukban élő hajléktalant, Kálmánt. Kati ma is játszik, igaz, kevesebbet és korlátozott mozgással, de már gondol a búcsúra. S nemcsak a színpadira. „Vannak reményeim odafentre!” Hívővé érett az utóbbi években, de azért maradtak még bakancslistás vágyai. Például, hogy egy döngölt falú parasztházban éljen, egész nap mezítláb. A vírus óta valahogy a színház sem hiányzik neki annyira, sem a vele járó stressz. „Jó úgy fölkelni, hogy a magam ura vagyok. Soha nem voltam a magam ura. És most már jöjjenek a fiatalok”.

 
Jó hangulatú beszélgetés volt (kép: Klubrádió)
 

Lázár Kati portrépárja szombat délben az internetes újságírás egyik legprovokálóbb személyisége, Katz Dávid volt. Bár ő szinte mindenkit zavarba tud hozni, mégis ő jön zavarba, ha felismerik például nagyobb fesztiválokon. De helyrezökken, amikor egy-egy kisfilmjéről kérdezik. Filmkritikusként ismerték meg az olvasók, kipróbálta a kereskedelmi televíziózást is, de a legnagyobb hatást mégis azok a videós tartalmai érték el, amelyekben saját magát és másokat is kirángat a komfortzónájából. Vitte már Kelemen Annát író-olvasó találkozóra, Csonka Andrást punk koncertre, ő maga pedig műkörmöket is csináltatott – ezzel egymilliós nézettséget érve el a világhálón. Privát kíváncsiságból pedig saját halálhírét is megreptette. Rosszullétbe kergetve ezzel a családot, és aztán hetekig nem beszéltek vele rokonai, barátai. Izgatta és izgatja a hatásmechanizmus, hogy miképp lehet „táncba vinni” másokat, és ők hogyan tudnak kijönni e helyzetekből. Őszintén csodálkozik rajta, hogy eddig még nem verték meg. Már gyermekként is renitensnek számított. Iskolájából eltanácsolták, amikor egy vázányi vizet zúdított ki az ablakon. Pechjére épp az iskolát anyagilag is támogató külföldi vendéget öntötte nyakon. ADHD-s, figyelemzavaros személyisége talán még segíti is, hogy spontán helyzeteket teremtsen, s aztán napokig beszédtémát jelentsen követőinek, nézőinek. A Világtalálkozóban komolyabb, érettebb arcát is megmutatta, családapaságról is kérdezte őt a műsorvezető, Kadarkai Endre.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg, és ez a beszélgetés is visszanézhető Youtube-csatornánkon.

Világtalálkozó
2020. szeptember 12., szombat 12:00
Műsorvezető: Kadarkai Endre