„Klubrádió
A lényeg

Kerpel-Fronius: Hiába mondják Orbántól Putyinig, hogy a demokrácia a gyengék rendszere

11/08/2020 20:54

| Szerző: Klubrádió/szg

Több százan demonstráltak Budapesten a belarusz nagykövetségnél a vélhetően elcsalt választás és a rendőri erőszak ellen, az ottani tüntetőkkel kifejezve szolidaritásukat. Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa, főpolgármester-helyettes nyitóbeszédében úgy fogalmazott: hiába mondják Orbántól Putyinig, hogy a demokrácia a gyengék rendszere, Minszk lángoló utcái bizonyítják, hogy az ilyen hazugságok nem kendőzhetik el mindig az igazságot.

A vasárnapi belarusz választás után húsz városban spontán tüntetések alakultak ki, hogy Aljakszandr Lukasenka távozását követeljék. A hivatalban lévő elnök 80 százalékos győzelmet hirdetett, miközben egyes hírek szerint ellenfele, az országból azóta elmenekült Szvjatlana Cihanouszkaja nyert ekkora arányban. Lukasenka győzelmének vasárnap esti kihirdetése óta tartanak a tüntetések, amelyeket a karhatalmi szervek brutálisan igyekeznek leverni. A rendőrségnek sajtóhírek szerint éleslőszer használatára adtak engedélyt és az országban lekapcsolták az internetet. Orbán Viktor első magyar miniszterelnökként látogatta meg alig két hónappal ezelőtt a fehérorosz diktátort.

2020. augusztus 11. A lényeg / részlet, Kerpel-Fronius Gábor (20.08.11.)
01:17
00:00

Kedd este több száz tüntető ment el a belarusz nagykövetség elé, hogy tiltakozzon a vélhetően elcsalt választás és a rendőri erőszak ellen. „Hiába mondják Orbántól Putyinig, hogy a demokrácia a gyengék rendszere, és hogy az erős vezetők rendet teremtenek, Minszk lángoló utcái bizonyítják, hogy nincs az a hazugság, amely a végletekig elkendőzheti az igazságot. Nincs az a diktátor, aki mindig mindenre tudja a választ, és nincs az a hatalom, amelyet a saját érdekünkben ne kellene korlátozni” – ezt Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa, főpolgármester-helyettes mondta, aki szerint azokból a hatalmi fortélyokból, amelyeket Minszkben lehet látni, a magyaroknak is tanulniuk kell.

Felszólalt Anni Mazurkevic, Magyarországon élő belarusz ellenzéki aktivista is, aki budapesti szavazatszámláló is volt a vasárnapi fehérorosz választáson. Beszédében arra hívta fel az őt hallgatók és az Európai Unió politikusainak figyelmét: álljanak ki a tüntetők mellett, támogassák Belaruszt és a választáson elinduló bátor, ellenzéki női politikusokat.

2020. augusztus 11. A lényeg / részlet, Tóth Endre, Momentum (20.08.11.)
01:17
00:00

Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja pedig Aljakszandr Lukasenka és Orbán Viktor között vont párhuzamot, amikor azt mondta: a belarusz diktátor már 26 éve csalja el a választásokat, és Magyarországon van egy diktátorokkal barátkozó ember, aki, amikor hatalomra került, saját pártjára szabta a választási törvényt. Szerinte azonban eljön a pillanat, amikor szövetségeseik elárulják a diktátorokat, és ott maradnak egyedül, a nép pedig ítéletet mond felettük.

Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

A lényeg
2020. augusztus 11., kedd 21.00