„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Keresztes háborúktól a Top Secretig

8/06/2019 18:37

| Szerző: Klubrádió

Könnyedebb és komolyabb Robin Hood- vagy Artúr király-feldolgozásokkal kezdtük, aztán a 35 éves Top Secrettel folytattuk a Hangosfilm - Szélesvásznú verzióban. 

2019. június 08. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2019. június 8., szombat 13:30)
25:55
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes

1099-ben ezen a napon, június 8-án indult Jeruzsálem ostroma az I. keresztes háborúban. Ha ezt a konkrét történelmi eseményt nem is, a keresztes háborúkhoz kapcsolódó megannyi történetet vittek már vászonra a filmesek. A Robin Hood-sztori újabb és újabb feldolgozása, vagy az Artúr király-mondakör filmes megjelenítése általában a könnyed kikapcsolódást ígéri, azonban készülnek fajsúlyosabb művek is, amelyek szinte csak háttérnek (habár fontos háttérnek) használják a középkor egyes századait.

Ezeket a filmeket vette sorra Timár Ágnes Paár Ádám politológussal az e heti Hangosfilm – Szélesvásznú verzióban. A történelmileg hitelesnek mondható alkotásoktól kezdve a fantasy elemeket is használó sorozatokig rengeteg film került terítékre.

A Timecode rovatban pedig a most 35 éves Top Secret című vígjáték volt a főszereplő. A történelmi paródia, amely gond nélkül vegyíti a hidegháborús filmek jellegzetességeit, a második világháborús drámák stílusjegyeivel, miközben szól a Rock N’ Roll és persze az NDK-ban vagyunk, olyan momentumokkal véste be magát a nézők emlékezetébe, mint a visszafelé forgatott könyvtári jelenet, no meg a tény, hogy Omar Sharifet is láthatjuk végre lazulni. A Jim Abrahams, Jerry Zucker, David Zucker író-rendező trió persze nem csak ezzel a filmmel örvendeztette meg a közönséget. Összeszokott csapatuk a nyolcvanas években élte fénykorát. Közös munkájuk volt például az Airplane, vagy a Nagyon különleges ügyosztály tévészéria, amely a Csupasz pisztoly sorozat előzményének is tekinthető.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
Műsorvezető:
Timár Ágnes