„Zajlik
Esti gyors

Keresetlen szavak és egy csapodár feleség jutott eszébe Orbánék gazdálkodásáról

2/03/2020 21:49

| Szerző: Klubrádió

Nemrég Hofi-viccel, most pedig egy kikapós házastársról szóló fiktív történettel illusztrálta az Orbán-kormány gazdasági teljesítményéről alkotott véleményét Csillag István közgazdász, volt miniszter. Szerinte nem létezik a kormány által büszkén bejelentett állami vagyonnövekedés. Sőt, a kormányzat bejelentése inkább szerencsés önfeljelentés, amelyben elmesélik, hogyan herdálják jó ütemben az ország pénzét.

2020. március 02. Esti gyors-részlet/Interjú, Csillag István (20.03.02.)
06:30
00:00

Csak papíron gyarapodott az elmúlt években az állami vagyon, a tényleges piaci értékét nem lehet megállapítani – mondta Csillag István közgazdász, jogász. Egy-két kivétel azért van a tételek között, mint az Orbán-kormány által 2011-ben megvett 21 százaléknyi Mol-részvénycsomag, amelyért 500 milliárd forintot fizettek a Szurgutnyeftyegáz nevű orosz olajcégnek. Azonban ez az ügylet is több sebből vérzik, legalábbis a részvények tőzsdei értéket tekintve, ugyanis csak az utóbbi évben ugrott meg a Mol-papírok ára annyira, hogy az állam elmondhassa, tíz év távlatában nem vesztett, hanem kicsit nyert a bevásárlással – tette hozzá az egykori Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési tárcavezetője.

Csillag István azokra az adatokra reagált, amelyeket az állami vagyon kezeléséért felelős miniszter, Bártfai-Máger-Andrea még februárban közölt, és amelyeket most a Népszava is elemzett. Az Orbán-kormány tagja szerint az állami vagyon nyilvántartatási értéke 2010 és 2019 között 52 százalékkal 6 ezer milliárd forinttal nőtt, miközben Csillag István szerint, az említett pár kivételtől eltekintve, a beszámolóban említett értékek fiktívnek tekinthetők. Mindenki elmondhatja, hogy a lakása meg a kocsija egyre értékesebb, aztán, ha kivinné őket a piacra, egyből kiderülne róluk, hogy nem lehet értük annyit kapni, amennyit a tulajdonos leírt a papírra.

Ez a helyzet az államhoz kerülő Mátrai Erőművel is, amelyet a nemzet „hentesétől és mészárosától”, Mészáros Lőrinctől vesznek meg – mondta Csillag, aki szerint ez esetben is az történik, hogy az adófizetők pénzét nem kímélve, az állam drágán vásárol be, és várhatóan fiktív értékkel mutatja majd be, hogy ez mennyire hasznos ügylet volt – véli Csillag.

A Világgazdaság évindító konferenciája Budapesten
 
Csillag István
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 

Mészáros első körben, 2018-ban, cseh partnerével közösen szerezte meg az addigi német tulajdonosoktól az erőmű többségi, 73 százalékos részvénypakettjét, majd hamarosan kivásárolta cseh tulajdonostársa részét is. Ezt követően, 2019 végén a NER ikonikus vállalkozójának érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. bejelentette, az erőművet eladja a kisebbségi tulajdonos állami MVM-nek.. A korábbi vételi és eladási árakról megjelent sajtóértesülések szerint Mészáros várhatóan nem jár rosszul az MVM-es üzlettel, mert az államtól kapott összeggel, valamint a pár éve veszteségessé vált cég eredménytartalékának tavalyi megcsapolásával több pénzhez juthat, mint amennyit az erőműért összességében fizetett.

A Mészárossal bejelentett adásvételt a kormányzat stratégiai energiapolitikai célokkal indokolja, ami Csillag szerint részben érthető, mert az erőművek tulajdonlása az energiabiztonság miatt máshol is hasonló elbírálás alá esik, csak éppen külföldön, általában az energetika relatíve jó üzlet az államnak is. A közgazdász azt sem érti, az állam – ahogy arról a Népszava értesült – miért épp most fontolgatja, hogy részesedést vásárol a MÁV egykori teherfuvarozási cégében, a mára osztrák tulajdonban lévő Rail Cargo Hungaria Zrt.-ben, amelyik az utóbbi évek óta milliárdos veszteséget termel. Tehát jól menő üzlet helyett megint rosszul menő üzletbe készülhet beszállni az állam, aminek okait egyszer nyilván meg lehet majd fejteni, mindenesetre, ha egy családban hasonló helyzetben a szülő megkérdezné a gyerekét, hová tüntette a família megtakarításait, azt biztosan keresetlen szavakkal tenné.

A mátrai erőmű
 
Mátrai Erűmű
MTI Fotó: Komka Péter
 

Csillag István azt is megjegyezte, ha az állami vagyon értékének változását a 2010 óta tartó periódusra vetítve euróban, és nem forintban mutatnák ki, akkor a több mint 50 százalékos növekedés úgy illanna el, mint a „tavalyi füst”. Mint fogalmazott, az állami vagyonról tett közlést nem nagyon lehet másképp tekinteni, mint szerencsés önfeljelentésnek, amelyben pont elmesélik, hogy az adófizetők pénzét szépen és jó ütemben próbálják meg nem igazán kideríthető célok érdekében elherdálni. (Az euró a forinthoz képest 2010 óta nagyjából negyedével drágult.)

Csillag egy viccel is illusztrálta véleményét. Az állam szerinte épp fordítottja annak a más felé kacsingató feleségnek, aki úgy véli jobb 5 százalékkal egy jó üzletben lenni, mint 100 százalékkal egy rosszban.

A volt miniszter nemrég egy Hofi-poént is előhúzott az Orbán-kormány kritizálására, ezt itt olvashatja, valamint megtekintheti az eredeti színpadi verziót is.

A friss beszélgetést pedig a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Csillag Istvánnal
2020. március 02., hétfő 18.35
riporter: Dési János