„Klubrádió
Hetes Stúdió

Kenyeret és cirkuszt a népnek - Hardy Mihály jegyzete

20/08/2022 15:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"A városainkban egymást érik a különböző színvonalú és minőségű események, lesz rezsicsökkentett, akarom mondani árcsökkentett sör és bor, hogy – biztos, ami biztos alapon – legyen elég elégedett látogató."

2022. augusztus 20. Hetes Stúdió-részlet (2022.08.20. Hardy Mihály jegyzete)
04:49
00:00

Augusztus 20-a van, a… minek is az ünnepe? Felsorolni is nehéz, hogy hányan hányféleképpen értelmezték vagy értelmezték át ezt a napot a magyar történelemben, akárcsak az elmúlt száz évben is. Persze tudjuk: az államalapítás ünnepe, mert ilyenkor az államalapító I. István Árpád-házi királyra emlékezünk. Akit történetesen 1083-ban augusztus 20-án avatott a római katolikus egyház szentté Székesfehérváron. A formális államalapítás, vagyis I. István megkoronázása azonban nem erre a napra esik. Az pontosan 1022 évvel ezelőtt volt, 1000 karácsonyán. És hogy még cifrább legyen a dolog, nem ő volt az Árpád-házban az első István, mert édesapja, Géza fejedelem korábban a keresztséggel együtt a Stephanus, azaz az István nevet vette fel, de ő még nem lépett a katolikus egyház és a szomszédos államok által is elismert trónra. Ezt fia, Vajk tette meg, aki így lett államalapító és István, a király.

Aztán augusztus 20-ára időzítették 1949-ben a szovjet típusú magyar alkotmány életbe léptetését is, az akkori szándékok szerint felülírva ezzel az évszázados hagyományt, rátelepedve a nyár végi ünnepre és egyben kisajátítva azt. Volt aztán augusztus 20-a az új kenyér ünnepe. Tény, hogy ilyenkorra már rég befejeződött a búza aratása, és valóban elkészülhet az új lisztből az új kenyér is. Aminek a kilója rövidesen ismét 3,60 lehet – csak éppen euróban.

A rendszerváltás után aztán ismét megerősítették és maradt állami ünnepnap augusztus 20-a, ami egyben a nyár végét is jelzi mifelénk.

A pedagógusok ilyenkor jönnek vissza a jól megérdemelt nyári szünetükről, kezdődnek az évindító tantestületi értekezletek. A szülők iskolai füzetek és felszerelés után rohangálnak az üzletekben. Évtizedekig ilyenkor ért véget a balatoni szezon, a nagy nyaralások időszaka, hogy a szeptemberi napsütést már üresen kongó strandok és bezárt éttermek jelezzék.

Persze azért az idei augusztus 20-án is meglesznek a kötelező kűrök Budapesten és szerte az országban. Az egyetlen izgalom a Kossuth téren abból áll, hogy reggel az állami zászló ünnepélyes felvonásakor vajon ezúttal sikerül-e Novák Katalin államfőnek megtalálnia a gardróbjában az alkalomhoz illő kiskosztümöt, vagy továbbra is gyűrött nyári vászonruhában fog parádézni, mint a beiktatásakor? Persze lesz a Dunán légi és vízi parádé, de az igazi látványosság, a Red Bull Air Race már régen kiszorult a fővárosból, sőt Magyarországról is.

A városainkban egymást érik a különböző színvonalú és minőségű események, lesz rezsicsökkentett, akarom mondani árcsökkentett sör és bor, hogy – biztos, ami biztos alapon – legyen elég elégedett látogató. Már ha a budapesti helyszínekre sikerül eljutni a tiltakozó gazdák traktor-kordonján keresztül. A bejáratott programok meglesznek mindenütt. Legfeljebb azon lehet izgulni, hogy az Orbán-rendszer kegyeltjei közül vajon Leslie Mandoki, Tóth Gabi vagy éppen Mága Zoltán haknizik majd valahol, persze szentistváni áhítattal. A tavalyi blamázs-felvonulás az Andrássy-úton remélhetőleg elmarad. Nem érdemes megismételni a közröhejjé vált, Darth Vader-nek álcázott Szent István-figura vagy az egyiptomi rabszolgák által vonszolt turulmadár vonulását.

A régi latin mondásban idézett „panem et circenses” vagyis a kenyér és cirkuszi játékok közül pedig az utóbbi, azaz „Európa legnagyobbnak kikiáltott tűzijátéka” zárja majd az esti programot. Pénz nem számít alapon, de titkosított költségszámlával. A sajtóban mindenesetre eddig nagyjából 12 milliárd forintra becsülték az augusztus huszadikai teljes számlát. Nem kérdés, hogy ebből a 12 milliárdból egy szép summa ismét az ún. közeli, azaz kormány- és fideszközeli rendezvényszervezők zsebébe vándorol. Minden egyes magyar állampolgárt alapul véve, öregeket és újszülötteket, otthonmaradókat és a rakparton bámészkodókat is beleszámítva, fejenként 1 237 forintra jön ki a végösszeg. A hülyének is megéri, pláne egy ilyen ősz előtt…

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2022. augusztus 20-ai adásában hangzott el.

Frissítés: A jegyzet felvételét követően jelentette be az augusztus 20-ai nemzeti ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, hogy augusztus 27-ére halasztják a budapesti tüzijátékot.