„Klubrádió
Galaxis kalauz

Kell egy példakép

12/12/2019 13:44

| Szerző: Klubrádió

Ő segít felkelni, ha megbotlunk, jó irányba indulni, ha eltévedünk. No de hogyan lesz ő és kiből. Nyomja-e a vállát a felelősség?

2019. december 11. Galaxis kalauz (2019. december 11., szerda 15:00)
48:34
00:00
Műsorvezetők: Lay Viktória, Timár Ágnes Szerkesztők: Lay Viktória, Timár Ágnes

Legutóbbi adásunkban annak jártunk utána, hogyan születnek történelmi példaképeink? Megtudtuk, hogy amíg például Dzsingisz kán remek marketing érzékkel alakította ki a saját magáról elterjesztett képet, addig mondjuk az álruhás, nép között járó Mátyás király inkább a fantázia szüleménye.

Példaképekre viszont mindenképpen szükségünk van. Egy hozzánk hasonló, ismerős traumákon átesett személlyel jobban tudunk azonosulni, és ha látjuk, hogy mindezen neki sikerült továbblépni, akkor ez nekünk is segítséget ad a folytatáshoz. 

A példakép szerep felelősséggel jár, utóbbit pedig az igazságszolgáltatás során mindenki a bőrén érzi. Utolsó állomásunkon azt vizsgáltuk meg, igazságosabb-e az esküdtszéki bíráskodás? Ezt persze egyértelműen kijelenteni nem lehet, hiszen ez nagyban függ az adott társadalomtól. Amíg Magyarországon szinte elképzelhetetlen, hogy egy amerikaihoz hasonló esküdtszéki rendszer működjön, addig az USA-ban elképzelhetetlen, hogy megszűnjön.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Galaxis kalauz
2019.12.11. 15:00
Műsorvezető: Lay Viktória, Timár Ágnes