„Klubrádió
Reggeli gyors

Kedvezett a pandémia az SZFE kuratóriumának

30/11/2020 19:59

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Hiába az oktatási ombudsman jelentése, hiába minden tiltakozás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriuma megtalálta a legegyszerűbb módot, hogy céljait elérje. A pandémiára tekintettel a hallgatók arra kényszerültek, hogy elhagyják az egyetem épületeit, amit az új vezetőség már másnap elfoglalt. Karsai György, az SZFE tanára szerint a félév érvénytelenítését azonban a magyar jog nem ismeri el. Ennek megfelelően az oktatást folytatják.

2020. november 30. Reggeli gyors - részlet 20.11.30. Karsai György
07:34
00:00
Az oktatási ombudsman szerint törvénytelen a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának a félévet érvénytelenítő döntése. Emellett az is törvénytelen, hogy megkísérelték leállítani az oktatást az intézményben.

Karsai György az SZFE tanára szerint bár az ombudsman jelentése nyomán felszólította a kuratóriumot, hogy haladéktalanul vonja vissza intézkedést, ezt a szervezet valószínűleg nem fogja megtenni. Erre minden lehetősége megvan a kormány által megszavazott rendkívüli felhatalmazás mellett, ami kimondja, hogy a testület bármikor felfüggesztheti az oktatást, ha azt indokoltnak véli.

Az egyetlen kapaszkodó, amivel védekezhetnek az egyetem dolgozói és hallgatói az az, hogy „a magyar jogrend nem ismeri a félév felfüggesztését”.

 
Fotó: Facebook
 

A félév, az oktatás tart az egyetemen, a kuratórium pedig a jelek szerint mindent elkövet, hogy megakadályozza ezt – összegezte.

Ez a vizsgákra is igaz, amit annak dacára is megtartanak, hogy az adminisztrációra szolgáló felület, a Neptun is elérhetetlenné vált.

Karsai kiemelte azt is, hogy amikor a pandémiára hivatkozva elrendelték a digitális tanrendet, a hallgatók elhagyták az intézmény épületeit, a kuratórium tagjai pedig már másnap elfoglalták azokat.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Reggeli gyors
2020.11.30. 08:36
Riporter: Szénási Sándor