„Klubrádió
Fülbevaló

Kávézzunk, vagy teázzunk?

3/09/2019 15:46

| Szerző: Klubrádió

Nemrég egyértelműen ártalmasnak tartották a kávét, újabb kutatások szerint van jótékony hatása is. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is hasznos lehet. 

2019. szeptember 03. Fülbevaló - részlet 19.09.03. Antal Emese
09:21
00:00

Kezdjük egy meglepő adattal. Másodpercenként 26 ezer csésze kávé fogy el, ezzel a világ egyik legnépszerűbb itala. Sok-sok kutató foglalkozik azzal, hogy árt-e, használ-e, milyen a hatásmechanizmusa. Korábban egészségtelennek, ártalmasnak tartották, mostanában jótékony hatást is tulajdonítanak neki.

Antal Emese dietetikus beszélt arról a Fülbevaló című műsorban, hogy a szív- és érrendszeri betegségeket vizsgálva azt tapasztalták, a kávét fogyasztóknál 10-15 százalékkal kevesebbszer fordulnak elő. Persze a kávénál is fontos a mennyiség. A szakember szerint napi 2-3 csészényi nem lehet ártalmas egy egészséges felnőtt számára.

Annyi bizonyos, hogy van egy enyhe vízhajtó hatása, ezért nem mindegy, hogy presszókávét, vagy hosszú kávét iszunk. Aztán jönnek a belevalók. A tej, a cukor, a méz, újabban a különféle szirupok. Ezeknél egy dolgot föltétlenül figyelembe kell venni, hogy nem épp kalóriaszegények. Önmagában a kávé nem hizlal, de amit beleteszünk, az igen.

Felmerülhet a kérdés, főleg így iskolakezdés tájékán, hogy az álmos gyerek ihat-e kávét. A dietetikus szerint egy felsős, még inkább egy középiskolás gyermek szervezete már képes lebontani a koffeint, tehát alkalmanként fogyaszthat. Az viszont tény, hogy a tea jobb hatású, mert lassabban pörgeti föl a szervezetet és a hatása tovább tart.

Aki gyomor- vagy bélrendszeri betegségben szenved, mindenképp kérjen tanácsot az orvosától, hogy milyen, és főleg mennyi kávét fogyaszthat.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Flickr.com.

Fülbevaló
2019.09.03. 13:00
Riporter: Lay Viktória