„Klubrádió
Utópia

Katasztrófa az esőerdők lángolása, de nem az oxigén miatt

4/09/2019 17:00

| Szerző: Klubrádió

Az amazonasi őserdők irtása és az erdőtüzek óriási problémát jelentenek, katasztrofális hatásuk lehet hosszú távon a Földre, de az oxigén szempontjából kisebb jelentőségük van. A Föld tüdejéről beszélgettünk az Utópiában.

2019. szeptember 03. Utópia (2019. szeptember 03., kedd 19:00)
45:27
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

Ódor Péter erdőökológust kérdeztük arról, hogy az amazonasi őserdők vajon tényleg a Föld-tüdejének számítanak-e. Azt mondta: az esőerdők irtása és az erdőtüzek óriási problémát jelentenek, katasztrofális hatásuk lehet hosszú távon a Földre, a földi életre. Elsősorban a biodiverzitás csökkenése miatt, és a régió klímája változhat meg, valamint a szén-dioxid-mérlegre lehet komoly hatásuk, de az oxigén szempontjából kisebb jelentőségük van.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadója szerint a Föld tüdeje elnevezés szerinte inkább jelképes. A biomassza megkötésében óriási szerepet játszanak az esőerdők, amelyekben a fotoszintézis igen intenzív, de nem ez állítja be a légkör oxigénszintjét (amely 21 százalékos). A fotoszintézis révén oxigén, a légzés révén pedig szén-dioxid szabadul fel, de ez a változás az oxigén mennyiségéhez képest elenyésző. A szén-dioxid 405 milliomodrészben van jelen a légkörben. A légkör oxigéntartalma évmilliók alatt halmozódott fel, ezek a rövid-távú folyamatok pont az oxigénszintet nem veszélyeztetik, egyéb szempontból viszont nagy jelentőségük van.

Az esőerdők irtása globális folyamat és évtizedek óta megy végbe változó ütemben, gazdasági okai vannak. Elsősorban ültetvények jönnek létre az esőerdők helyén, olajpálma az indonéz területeken, Brazíliában szójaültetvények és marhalegelők. Ezek felvevőpiaca a fejlett világ, beleértve Európát is. Ódor Péter szerint, mivel ennek nagyon súlyos következményei lesznek, az lenne a cél, hogy ez a kereslet csökkenjen, támogatni kellene a trópusi esőerdőkkel rendelkező fejlett országokat ahhoz, hogy megtartsák ezeket az élőhelyeket.

Hogy képződik az oxigén? Nagyon lassú, fokozatos folyamat révén. A Föld keletkezéséhez képest nagyon korán, négymilliárd évvel ezelőtt megjelentek az első olyan kékbaktériumok, amelyek fotoszintézist végeztek, és az oxigénkibocsátás mértéke mindig meghaladta a légzéssel jelentkező oxigénelnyelés mértékét. Jelenleg van egy hatalmas „oxigénraktár” a légkörben, ehhez képest annak az oxigénnek a mennyisége, amely a fotoszintézis révén felszabadul, és amely a légzés révén elnyelődik, három nagyságrenddel kevesebb.

Szén-dioxidból jóval kevesebb van, de a hatása óriási, mivel üvegházhatású gáz, így a klímaváltozásban rendkívül nagy szerepe van. Ha egy trópusi esőerdőt ültetvénnyé „alakítanak”, az nagy mennyiségű szén-dioxidot szabadít fel a légkörbe, és az utána következő vegetáció jóval kevesebbet tud megkötni.

A műsort a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg! (Címlapi képünk illusztráció, forrás: pxhere.com)

Utópia
2019. szeptember 03., kedd 19:00
Műsorvezető: Neuman Gábor