„Klubrádió
Reggeli gyors

Káslerrel nem tud mit kezdeni Orbán

20/11/2020 10:13

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Egy korábbi főrendőr lett az országos kórház-főigazgató. Korábban ezt a feladatot az egészségügyi miniszter látta el, ilyen viszont most nincs.

2020. november 20. Reggeli gyors - részlet 20.11.20. Mihályi Péter
00:00
00:00

Kásler Miklóst se lenyelni, se kiköpni nem tudja Orbán Viktor, ezért egy rendőr dandártábornokot tett meg országos kórház-főigazgatónak. Feladata lesz egy nemzeti egészségügyi irányítórendszer kidolgozása, ő hagyja jóvá az egyes intézmények költségvetését, de még a házirendjét is. Ő dönt a kapacitás-módosításokról, tehát az átvezénylésekről, meghatározhatja azt is, hogy melyik kórháznak mekkora legyen az ellátási területe, sőt azt is, hogy ott milyen betegségeket gyógyítsanak és milyeneken ne.

Mihályi Péter egészségügyi közgazdász, a Corvinus Egyetem tanára emlékeztetett rá, hogy volt már hasonló modell, a szocializmusban. Orbán Viktor nyilván úgy gondolja, hogy minden orvost, minden ápolót Budapestről kell irányítani. De egy piacgazdaságban ez a modell nem működik. Békeidőben –nem a járvány időszakában- a kórházaknak is versenyezniük kell egymással, így emelkedhet az ellátás színvonala.

Milyen nyomokat hagy a pandémia maga után, ez is szóba került. Mihályi Péter szerint az egészségügy nem esik szét, nem megy csődbe. Viszont a korábbi folyamatok felerősödnek, felgyorsulnak. Főleg az elvándorlás. A világjárvány után minden ország keresni fogja az orvosokat, egészségügyi dolgozókat. Aki ismeri valamelyest az osztrák egészségügyet, az tudja, hogy rengeteg külföldi dolgozik ott, egyébként Magyarországon is hasonló a helyzet. Óriási munkaerő-szükséglet volt már eddig is, de ez még fokozódik. A kormány ebben a helyzetben erőlteti az állami és a magánellátás szétválasztását, ami teljesen értelmetlen, rossz ötlet – mondja a szakember.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.11.20. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre

 

 

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás