„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Nem erről szólt a megállapodás Orbánékkal

14/11/2019 21:22

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely szerint az iparűzési adóról szóló kormányzati bejelentés ellentétes a miniszterelnök és a főpolgármester megállapodásával, vagyis azzal, hogy nem hoznak a fővárost érintő törvényt a főváros nélkül.

2019. november 14. Esti gyors / részlet, Karácsony Gergely (19.11.14.)
16:17
00:00

Karácsony Gergelyt az Esti gyorsban először arról kérdeztük, hogy a Tiborcz-adó ötlete, elnevezése a hírek szerint szíven ütötte Orbán Viktort, mert családtagról, a vejéről, (a többi között az Elios-botrányban kulcsszereplő) Tiborcz Istvánról van szó. 

A főpolgármester nem beszélt erről a miniszterelnökkel, nem tudja, hogy valóban így van-e, de szerinte az elmúlt időszak kormányzati politikája alapján jogos igényük van az embereknek arra, hogy a közbeszerzéseken taroló fideszesek valamit adjanak vissza a közösbe. Ez bonyolult jogi megoldást igényel, de dolgoznak rajta. Neki nem jelezte a miniszterelnök a kormányülésen, hogy ez bántotta.

Az iparűzési adóból fizettetnék a közösségi közlekedést: Karácsony Gergely nem szeretne sarkos megfogalmazásokkal éket verni a Fidesz-kormány és az ellenzéki főváros közé, de az kétségtelen, hogy ennek a törvénymódosításnak a benyújtása és annak módja ellentétes a korábbi, miniszterelnök és főváros közötti megállapodással, amelyről azt ígérték, hogy érvényben marad, és amely kizárja, hogy a fővárost érintő törvényjavaslatot terjesszenek be anélkül, hogy egyeztetnének velük. Ráadásul Tuzson Bence államtitkár neki címezte szavait az erről szóló sajtótájékoztatón.

A törvénymódosításnak szerinte nincs semmi értelme, ma is érvényben lévő törvényi kötelezettséget próbál meg máshogy megfogalmazni. Jelenleg is végrehajtják, mert a fővárosi önkormányzatnak messze a legnagyobb kiadása a közösségi közlekedés finanszírozása, de a költségvetés nem úgy működik, hogy az iparűzési adóból befolyó pénzek egy alszámlára mennek, hanem megjelennek a bevételi oldalon, a kiadásin meg ott van a közösségi közlekedés is. A benyújtás ellentétes a korábbi megállapodásukkal – hangsúlyozta.

Pikó András VIII. kerületi polgármester (a Klubrádió volt műsorvezetője) szerint Orbánék nem tudnak leállni és elindult a háború, Karácsony Gergely viszont arra kér mindenkit, hogy ne éljük bele magunkat a háborús pszichózisba, mert akkor talán elszalasztjuk annak a lehetőségét, hogy ezen változtassunk. Ő ezt leginkább fricskaként értelmezi, nem ágyúlövésként, de fricskákat se szeretne kapni, főleg mert azokban is benne van, hogy súlyosbodhat a helyzet.

De arról is beszélt: ha ennek a törvénymódosításnak az a célja, hogy vörös szőnyeget görgessen az elé a kormányzati szándék elé, hogy az állam kivonuljon a főváros és a nagyvárosok közösségi közlekedésének finanszírozásából, akkor az nagy baj. Most erről nincs szó, mert a jövő évi költségvetésben még benne van ez a támogatás, ami egyébként nagyon szerény összeg. A fővárosi közösségi közlekedést nyilvánvalóan nemcsak fővárosiak használják, szerencsére, ellenben főleg a főváros finanszírozza.

 
Karácsony Gergely főpolgármester (Facebook)
 


Mi lesz, ha két napon belül nem vonják vissza a tervezetet? Akkor tudomásul veszik, hogy nem számíthatunk arra, hogy a korábbi megállapodást a kormány betartja, és remélik, hogy csak ezzel sérti meg. Ettől ők nem változtatnak azon, hogy a közösségi közlekedés kiemelten fontos terület a fővárosnak.

Mi lesz az atlétikai stadionnal? Karácsony főpolgármesterként egy program végrehajtására kötött szövetséget a választókkal, és ez kötelezi őt. Ennek egyik legfontosabb eleme a budapesti egészségügy talpra állítása, az alapellátás, a háziorvosi ellátás, és a járóbeteg-ellátás területén. Ezért olyan kompromisszumokat kell kötni a kormánnyal, hogy ne csak az valósuljon meg, ami a kormánynak fontos, hanem az is, ami a budapestieknek, akik őt támogatták.

Borbély Lénárd csepeli fideszes polgármester azt mondta, hogy ha nem lesz atlétikai vb, akkor nem lesz csepeli HÉV sem. Karácsony Gergely jelezte: végre párbeszéd indult el erről a beruházásról, de ezt nem segíti elő, ha olyan dolgokat kötnek össze, amelyeknek nincs közük egymáshoz, a csepeli HÉV-et akkor is fel kellene újítani, ha máshol lenne a vb, ráadásul a választók zsarolása nem része az értelmes párbeszédnek. Az atlétikai szövetség vezetőivel jövő héten találkozik, az álláspontjukat ismeri, és arra készül, hogy a fővárosi közfejlesztések tanácsában is egyeztetnek a kormánnyal.

Karácsonyt már megint „leleplezte” a NER-média – autóban ülve látták. A főpolgármester szerint ez annyira szánalmas, hogy nem akar vele foglalkozni, fotózzák, amikor akarják. Egyébként válaszolt a kormánypárti origo „adatkérésére”: ezen a héten két nap jött biciklivel, egy nap tömegközlekedéssel és egyszer autóval.

A pénteki stadionavatóról, a magyar-uruguayi futballmeccsről azt mondta: a helyben lakók behajthatnak lakcímkártyájuk felmutatása után, de a többiek inkább válasszák a közösségi közlekedést a Puskás Ferenc Stadion környékén. A meccs egyébként 19 órakor kezdődik.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Karácsony Gergely/Facebook

Esti gyors
2019. november 14., csütörtök 18:15
Műsorvezető: Gergely Zsófia