„Klubrádió
Reggeli gyors

Karácsony: Kiálljuk a próbát Kálmán Olga fizetésével is

3/12/2019 12:56

| Szerző: Klubrádió

Fejlesztésekbe kezd a főváros, hogy még egyszer ne fordulhasson elő olyan hóhelyzet, mint hétfőn, amikor pár centi téli csapadék miatt akadozott a budapesti közlekedés. Az FKF ugyanis jelenleg nem alkalmas arra, hogy hasonló havazás esetén biztosítsa az elfogadható közlekedést. A változáshoz azonban nem lesz elég egy-két hét – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. vezetőjének is jelezte, elfogadhatatlan, ami történt. A politikus beszélt az atlétikai vébéről is, szerinte csak két választási lehetőség van: ha a kormány teljesíti a főváros feltételeit, lesz világverseny, ha nem teljesíti, akkor nem lesz. A Lánchidat, a hármas metrót és az Állatkertet pedig fel kell újítani, más lehetőség nincs. Kálmán Olga fővárosi fizetése és a hómunkások toborzására jutó pénz vélt vagy valós összefüggései szintén szóba jöttek a főpolgármesterrel készített interjúban.

2019. december 03. Reggeli gyors-részlet/Interjú Karácsony Gergellyel (19.12.03.)
08:41
00:00
A főváros egy fokkal jobban teljesített a hétfői havazás idején a közlekedési akadályok elhárításában, mint az ország egésze, de ez elmarad attól, amit a budapestiek joggal elvárnak. Ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) a következő években bővíteni fogja a gépparkját, amelynek nagy része ma alig használható. A járművek közül nagyon sok olyan rossz állapotban van, hogy az utcára sem lehet velük kimenni – erről beszélt Karácsony Gergely főpolgármester.

A politikus hangsúlyozta, ebben egyik hétről a másikra nem tud javulást ígérni, csak azt, hogy az elkövetkező években megkezdik a fejlesztéseket, céljuk, hogy a főváros rendelkezzen a megfelelő számú gépkocsival és gépkocsivezetővel, hogy hasonló esetek ne forduljanak elő többször.

A főpolgármester hétfőn a Facebook-oldalán azt írta, elfogadhatatlan, hogy a hóesés lebénítsa a várost, de azt is hangsúlyozta, a főváros új vezetése úgy örökölte meg az FKF-et, hogy a cég krónikus munkaerő-hiánnyal és elöregedett gépparkkal küszködik – a hókotrók átlag életkora 14 év, több közülük állandó javításra szorul.

Nem érthető meg

Karácsony Gergely szerint az is elfogadhatatlan – és ezt a cég vezérigazgatójának is jelezte – hogy az FKF pár ezer forintos napidíjakért próbált hómunkásokat találni, majd miután ez nem sikerült, a főváros vezetésének megértését kérték. Egyáltalán nem elégedett a kialakult helyzettel, ezért az erre szánt kereteket bővíteni kell, és racionalizálni a céget, hogy meglegyenek hozzá a források – mondta a Klubrádióban.

A munkaerőproblémák kapcsán azonban Karácsony Gergely azt is hangsúlyozta, a fő gondot nem a hómunkások hiánya okozza, hanem a hókotrókat működtető gépkocsivezetőké, mert az ő munkájukhoz a speciális végzettség és tapasztalat szükséges. Világos tehát, hogy az FKF mai gépparkja és munkaerő-állománya nem alkalmas hasonló helyzetekben a közlekedési akadályok elhárítására – tette hozzá.

Fürjes Balázs budapesti és az agglomerációbeli fejlesztésekért felelős államtitkár azon ATV-ben tett hétfői megjegyzésére, hogy ha például Kálmán Olgának nem lenne egymilliós tanácsadói fizetése a fővárosnál, és nem emelték volna meg a fővárosi cégvezetők fizetéseit, talán hómunkások toborzására is több jutna, Karácsony Gergely annyit mondott, érdemes lesz majd összehasonlítani, mennyi pénz megy el politikai tanácsadókra a Fővárosi Önkormányzatnál, és mennyit költött a Tarlós-időszakban. Szerinte a mostani vezetés kiállja majd a próbát.

Kálmán Olga – aki a júniusi főpolgármester-jelölti előválasztáson a DK jelöltje volt – november 10-én lépett be a pártba, és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes kultúráért felelős főtanácsadójaként havi bruttó 1 millió forintos fizetést kap. 

Liget Budapest Projekt - Épül a Magyar Zene Háza
 
Városliget, készülő Magyar Zene Háza
 
Budapest, 2019. április 25. A Városliget Zrt. által 2019. április 30-án közreadott kép: daruk a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló Magyar Zene Házának építkezésén. A Fudzsimoto Szu japán építész tervei alapján készülő épületet 2021 végén veheti birtokba a közönség.
Fotó: Városliget Zrt.
 

 

Elkérnék a Liget-projektből maradt pénzt

Karácsony Gergely arról is beszélt, bár egyelőre nincs rá elegendő forrás, a Lánchidat fel kell újítani, és be kell fejezni a hármas metró, valamint az Állatkert felújítását is. Ezeknek muszáj megvalósulniuk, a főváros meghátrálása nem opció, ezért nyilván pótlólagos forrásokat kell keresniük, amiről tárgyalni akarnak a kormánnyal. Az első kettő esetében már elindult a párbeszéd, mert ezek nem csak fontos, de sürgős ügyek is – tette hozzá.

Karácsony Gergely az MFornak és a Privátbankárnak hétfőn arról beszélt, az előző főpolgármester, Tarlós István vezette önkormányzat által hátrahagyott 150 milliárd forint adósságon túl még 50 milliárd forint hiányzik a fővárosi kasszából ahhoz, hogy megvalósítsák az ígért fejlesztéseket. A főpolgármester szerint 20 milliárd forint a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a 3-as metró büdzséjéből és 20 milliárd pedig a Fővárosi Állat- és Növénykert befejezéséhez hiányzik.

Karácsony Gergely a Klubrádióban megjegyezte, mivel a Liget-projekt a kormány által tervezett formában nem fog megvalósulni, ezért ott komoly források szabadulnak fel, amelyeket a már megkezdett beruházások befejezésére és a budapesti közlekedés újratervezésére kellene fordítani. Ezeket az ügyeket a Fővárosi Közfejlesztések Tanács jövő heti ülésén fogják átbeszélni a kormány képviselőivel, ahogy a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezéséhez szükséges új stadion ügyét is. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta, szeretne nagyon egyértelmű lenni: ha a főváros feltételei teljesülnek, akkor lesz atlétikai világbajnokság, ha nem, akkor nem lesz.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Reggeli gyors/Interjú karácsony Gergellyel
2019. december 03., kedd 07.45
riporter: Lampé Ágnes